Lucian Romaşcanu, ministrul Culturii, a scris pe Facebook că Ştefan Bâlici nu a fost dat afară de la conducerea Institutului Naţional al Patrimoniului, mandatul acestuia expirând în decembrie 2021. Pentru că „zone importante din activitatea INP au rămas neacoperite” în mandatul de 6 ani al arhitectului, a decis să nu prelungească mandatul.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Afirmaţia sa vine ca răspuns la solicitările mai multor specialişti din domeniu ca Ştefan Bâlici să rămână în funcţie. 

„Astăzi este ultima zi a mandatului D-lui Ştefan Bâlici la conducerea Institutului Naţional al Patrimoniului. Viziunea mea despre cum trebuie să arate şi să funcţioneze Ministerul Culturii este responsabilitatea mea exclusivă şi, în consecinţă, am decis să nu prelungesc interimatul D-lui Bâlici la conducerea INP. Îmi doresc ca în acest mandat, printre priorităţile anunţate în programul de guvernare, protejarea şi restaurarea patrimoniului să devină o realitate concretă”, a scris ministrul.

Lucian Romaşcanu propune „o reformare profundă a INP în particular”. 

„Din păcate în ultimii ani s-a vorbit enorm şi s-a făcut infim pentru acest domeniu de importanţă majoră pentru România. Este timpul să îmbinăm dezvoltarea României cu protejarea şi restaurarea patrimoniului iar pentru aceasta voi propune o reformare profundă a INP în particular şi a modului cum se implică Ministerul Culturii, în general”, a precizat Romaşcanu.

El i-a mulţumit lui Ştefan Bâlici pentru cele făcute bine în activitatea sa de 6 ani la INP. „Este un bun arhitect, un bun teoretician al domeniului, sper că vom putea beneficia de expertiza dumnealui şi pe viitor. Pot spune însă, cu respectul cuvenit d-lui Bâlici, că zone importante din activitatea INP au rămas neacoperite. În perioada următoare vom avea o conducere interimară a INP asigurată de d-na Oana Zaharia care, împreună cu specialiştii din MC, vor creiona noul mod de gestionare a sensibilului domeniu al patrimoniului”.

De asemenea, ministrul Culturii a subliniat: „Constat o mare fervoare în apărarea d-lui Bâlici. E bine că există specialişti care văd în dumnealui o persoană de neînlocuit. Înţelepciunea ne spune că nu există astfel de persoane dar le înţeleg demersul. Nu voi intra în detalii acum, dacă va fi necesar o voi face. Acum spun doar atât: dl. Bâlici nu a fost dat afară. Mandatul dumnealui a expirat pe 24.12.2021 în urma unei evaluări desfăşurate pe mandatul ministrului liberal al culturii, dl. Gheorghiu. I-am acordat un interimat de 60 de zile care încetează azi. La următorul concurs, dl. Bâlici poate participa fără nicio oprelişte”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.