Ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, Lucian Romaşcanu, a transmis marţi un mesaj prin care deplânge moartea scriitorului şi academicianului Augustin Buzura, despre care spune că a fost ”un prozator de forţă, scriitor care trudea responsabil pentru fiecare frază”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Romaşcanu este de părere că ”am pierdut un om, dar vom câştiga de câte ori îi vom citi opera”.

”A fost un prozator de forţă, o voce unică în literatura română, scriitor născut, nu făcut, un caracter şlefuit în cele mai dense ipostaze de viaţă: copil crescut într-un sat din Maramureş, student medicinist la Cluj, lucrător în mină, ziarist impetuos, apoi meşter în presa literară, scriitor care trudea responsabil pentru fiecare frază, pentru fiecare pagină, pentru fiecare carte. Romanele lui Augustin Buzura dau mărturie despre o epocă, ţin loc şi de disidenţă pentru o perioadă săracă în normalitate, personajele sale ating uneori adâncimi dostoevskiene.

Literatura română s-a îmbogăţit cu carţile lui Augustin Buzura, Academia Română a ales corect şi rămâne cu un nume care îi face cinste. Noi, contemporani cu Augustin Buzura, am pierdut un om, dar vom câştiga de câte ori îi vom citi opera”, este mesajul publicat pe site-ul cultura.ro.

Academicianul Augustin Buzura a încetat din viaţă luni, la Bucureşti, la vârsta de 78 de ani.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.