Ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, Valer Daniel Breaz, a anunţat într-o conferinţă de presă care a avut loc vineri că instituţia dispune de 25 milioane de euro destinaţi achiziţionării unor obiecte de artă şi clădiri de patrimoniu şi că aşteaptă oferta scrisă din partea proprietarilor sculpturii „Cuminţenia Pământului” a lui Constantin Brâncuşi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Întrebat dacă a început negocierile cu proprietarii sculpturii, aşa cum a spus că va face imediat ce va fi fost aprobat bugetul, Breaz a declarat:„Am avut o discuţie şi aşteptăm o ofertă scrisă din partea proprietarilor. Analizăm preţul cerut şi vom lua o decizie. Deocamdată, nu am primit nicio ofertă scrisă şi nu vreau să ne hazardăm în alte afirmatii, să facem gafe, aşa cum au făcut cei din guvernarea Cioloş încercând să facă un subiect, de altfel ratat, de campanie, în perioada respectivă”.

Breaz a explicat că ministerul are aproximativ 25 de milioane de euro destinaţi achiziţionării unor obiecte de artă şi clădiri din patrimoniu.

„Statul român are dreptul de preempţiune asupra unor obiecte de artă de patrimoniu. Această sculptură face parte din categoria Tezaur. După o proprunere a proprietarilor, vom analiza şi vom vedea ce sumă de bani este necesară. În momentul de faţă, pot să vă spun că avem aproximativ 25 milioane de euro destinaţi achizitionării unor astfel de obiecte de artă, cladiri de patrimoniu. Avem dreptul de preempţiune şi vom fi primii care vor cărora li se vor adresa cei care doresc să vândă astfel de obiecte şi clădiri de patrimoniu”.

Bugetul MCIN propus pentru 2019 este de 1.006.225.000 de lei, reprezentând 0,10% din PIB. Din total, 850.000 lei sunt fonduri externe nerambursabile, 34.928.000 de lei, suma alocată din venituri proprii, iar 970.447.000 de lei, suma alocată de la bugetul de stat.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.