„S-a stins una dintre vocile puternice şi extrem de calde ale scenei româneşti, Constantin Codrescu, actor, regizor, scenograf şi profesor, ce s-a remarcat din tinereţe datorită talentului său şi ne-a făcut să-l îndrăgim cu fiecare apariţie, indiferent că era pe scenă, peliculă, radio sau în sala de curs”, este mesajul Ministerului Culturii, după decesul actorului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Actor de mare profunzime, a avut o carieră prolifică în teatru şi film, creând roluri remarcabile pe scenele Teatrului Naţional Bucureşti, Teatrului Nottara şi a Teatrului Mic. În film a debutat cu rolul din „Nepoţii gornistului” (1953), iar „Mihai Viteazul”, „Haiducii lui Şapte cai”, „Zestrea domniţei Ralu”, „Bietul Ioanide”, seria „Pistruiatul” sau „Trenul vieţii” sunt doar câteva dintre cele care ne rămân moştenire şi mărturii ale interpretării sale inconfundabile.

Iubit şi apreciat de publicul românesc, a fost distins cu mai multe premii, în primăvară, ministrul Culturii, Lucian N. Romaşcanu, oferindu-i personal Ordinul Naţional Steaua României în grad de Cavaler acordat de Preşedintele României la propunerea Ministerului Culturii: „Am mai spus, o repet cu cea mai mare sinceritate: cea mai frumoasă parte a poziţiei vremelnice pe care o ocup este reprezentată de întâlnirile minunate pe care mi le oferă. Astăzi, 30.03.2022, am avut imensa bucurie de a mă afla alături de unul din prea puţinii rămaşi uriaşi actori ai României. Constantin Codrescu, la 90 de ani şi un pic de viaţă, la peste 70 de ani de carieră, ne-a primit cu mare căldură, în nemeritat de modesta lui locuinţă. Motivul întâlnirii, unul de mare emoţie, acela de a-i transmite Ordinul Naţional Steaua României în grad de Cavaler acordat de Preşedintele României la propunerea Ministerului Culturii…”.

Dumnezeu să îl odihnească în pace!

Constantin Codrescu a absolvit Institutul de Teatru din Bucureşti în 1951 şi şi-a lăsat amprenta atât ca actor, dar şi ca profesor în evoluţia mai multor generaţii de studenţi de la IATC Bucureşti, Institutul de Teatru din Târgu Mureş, Universitatea Ecologică Bucureşti şi Universitatea „Spiru Haret”. Vocaţia de animator şi-a arătat-o în teatrele în care a fost director, aşa cum sunt Teatrul Municipal „Maria Filotti'” din Brăila şi Teatrul din Sfântu Gheorghe sau ca regizor-instructor al teatrelor de amatori. Ca regizor şi scenograf a dat dovadă de o mare forţă sugestivă, sensibilitate şi imaginaţie creativă.

A fost distins cu Ordinul Meritul Cultural clasa a IV-a (1967) „pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice” şi a primit Premiul UNITER pentru întreaga activitate. Tot pentru întreaga activitate a primit premiul în cadrul celei de-a VII-a ediţii a Galei Premiilor Gopo (25 martie 2013). Din 2007 este „Cetăţean de onoare” al municipiului Târgu Mureş.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.