O maşină de curcubeie creată din diverse obiecte şi mecanisme, ventilatoare şi mii de pungi de plastic sunt câteva dintre elementele pe care artistul Sebastian Moldovan le aduce, în premieră, la galeria Eastwards Prospectus, în cadrul expoziţiei "The uncanny within", desfăşurată în perioada 12 octombrie - 16 decembrie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sebastian Moldovan creează în cea mai mare expoziţie personală a sa instalaţii spectaculoase, completate de alte lucrări şi tehnici relevante pentru practica sa: desene, video, fotografie, toate converg către o expunere cu un puternic impact vizual. De altfel, aceasta este maniera favorită de exprimare a artistului care porneşte adesea de la un concept central pe care preferă să îl desăvârşească în spaţiul de expoziţie. 

Desfăşurată pe ambele etaje ale galeriei, expoziţia cuprinde atât instalaţii site-specific noi, cât şi reconstrucţia unor instalaţii anterioare ale lui Sebastian Moldovan. Desenul este firul roşu care leagă între ele elementele expoziţiei "The uncanny within".

Pentru acest proiect, Sebastian Moldovan a pornit de la o serie de desene care transmit o stare de nelinişte, de frământări şi tensiuni dincolo de firesc (uncanny). Această stare s-a amplificat de-a lungul proiectului până când a devenit o a doua natură şi şi-a pus amprenta asupra felului în care Sebastian Moldovan tratează cu lumea naturală, aşa cum o percepe artistul. "The uncanny within" dezvăluie şi neliniştea, tensiunea din felul în care lucrările artistului apar ca idei, se dezvoltă şi apoi devin entităţi care joacă un rol în viaţa sa de zi cu zi.

”Actuala expoziţie a lui Sebastian Moldovan ţine mai degrabă de registrul simbolic, acel registru care poate fi accesat prin intermediul limbajului; mai precis, prin chiar numirea lucrurilor care (formal) nu există încă. Vom descoperi o multitudine de interpretări poetice pe care Sebastian le-a şlefuit în ultimii ani, folosind legătura sa cu lucrurile concrete drept fir narativ”, spune Edisabel Marrero Tejeda, curatorul expoziţiei.

"Am cunoscut de mic viaţa rurală extrem de simplă şi am dezvoltat o apreciere genuină pentru lucrurile care au o semnificaţie şi o curiozitate reală pentru tot restul. Nu am avut niciodată o singură pasiune, dar întotdeauna interese diverse. Am observat şi am folosit în cercetarea mea raporturile şi diferitele aspecte ale acestor pasiuni. Am simţit nevoia să aduc la suprafaţă ceea ce nu este vizibil şi perceptibil, să numesc lucruri care nu există încă. Nu am ezitat să mă autochestionez permanent în căutarea unui adevăr. Cred că logica şi intuiţia sunt un set de unelte infailibile. Existenţa mea artistică este materială şi de multe ori pur contextuală, prin urmare direcţia lucrărilor mele se poate schimba de multe ori adesea în mod radical”, mărturiseşte artistul.

Născut în 1982, la Baia Mare, Sebastian Moldovan a urmat studiile Facultăţii de Artă şi Design din Cluj-Napoca, secţia Pictură, iar începând cu 2004 expune atât în expoziţii personale, cât şi de grup în galerii şi muzee diverse din ţară şi străinătate (Galerie Jan Dhaese, Gent, Belgia; Bienala de la Veneţia, Italia; Guangdong Times Museum, China; Ossage Gallery Foundation, Hong-Kong; Haifa Biennale, Israel etc.). La Eastwards Prospectus, artistul a expus and you never know what’s /off/ în 2015.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.