Manifestanţi antirasism au demolat şi au incendiat, în noaptea de vineri spre sâmbătă, singura statuie a unui general american confederat ridicată în Washington, aşa cum se vede în imagini publicate de presa americană.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Postul amercian ABC7 News a arătat imagini cu statuia generalului sudist Albert Pike, pusă la pământ cu ajutorul unei corzi de mai multe zeci de manifestanţi care au scandat sloganul "Black Lives Matter". 

Preşedintele american Donald Trump a calificat incidentul pe Twitter drept "ruşine pentru ţara noastră" şi a cerut arestarea autorilor. El a acuzat Poliţia din Washington că "nu-şi face treaba în legătură cu o statuie demolată şi incendiată". 

Distrugerea acestei statui a avut loc la sfârşitul manifestaţiilor care au marcat 155 de ani de la "Juneteenth", ziua din 1865 în care ultimii sclavi au fost eliberaţi în Texas.

Numeroase monumente ridicate în memoria personalităţilor din tabăra confederaţiei în timpul Războiului de Secesiune (1861-1865) au fost demolate în ultimele zile în Statele Unite. 

Mai multe drame, între care moartea lui George Floyd, un afro-american în vârstă de 46 de ani asfixiat de un poliţist care l-a arestat la sfârşitul lui mai în Minneapolis, i-au forţat pe american la un examen de conştiinţă despre rasismul care le-a marcat trecutul şi încă este prezent în societatea de astăzi. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.