Mai multe opere ale artistului Banksy au fost licitate, miercuri, la casa Artcurial de la Paris, însă au fost adjudecate la preţuri modice, în ciuda marilor aşteptări şi a unui suspans mediatic după lovitura sa de la Londra, de la începutul lunii, când lucrarea "Girl with Balloon" s-a autodistrus parţial, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Departe de stupoarea declanşată de autodistrugerea tabloului "Girl with Balloon" de la Londra, ambianţa de la Paris nu a fost deloc tensionată sau explozivă. Niciun incident nu a avut loc. Misteriosul Banksy nu s-a manifestat nici în persoană, nici prin intermediul complicilor. 

Jurnaliştii şi cameramanii au răspuns prezent, aproape la fel de numeroşi ca potenţialii cumpărători. Interesul a fost totuşi mare înaintea acestei licitaţii: au fost 300 de cereri de înregistrări şi 3.500 de cataloage imprimate, în parte din cauza efectului Banksy. 

Cele 133 de loturi ale sesiunii "Search and stop, collecting from Banksy to Mark Ryden", de la Artcurial, pun în lumină scena culturală urbană prin mai mulţi artişti stradali, între care misteriosul şi subversivul britanic este cel mai cunoscut. 

Cea mai bună vânzare a serii a fost serigrafia numită "Stop and Search", care denunţă supravegherea poliţiei, care a fost adjudecată la 65.000 de euro cu taxe incluse (estimată între 30.000 şi 35.000 de euro). 

O altă serigrafie, "Soup Can (Yellow/Emerald/Brown)", inspirată de Warhol, a fost vândută pentru suma de 46.800 de euro (estimată între 15.000 şi 20.000 de euro). "Queen vic", satiră la adresa reginei Victoria, a fost cumpărată pentru 11.700 de euro, estimarea fiind stabilită între 3.500 şi 4.000 de euro. O operă din polipropilenă "Love rat", un şobolan care ţine o pensulă", şi-a găsit cumpărător pentru doar 1.700 de euro. 

Înaintea vânzării, comisarul licitaţiei Arnaud Oliveux a răspuns cu umor la întrebările jurnaliştilor. Banksy ar fi putut fi printre curioşii cumpărători? "M-ar mira. Mi-ar plăcea", a spus el. Judecând totuşi că: "de data asta nu se va autoparodia cu siguranţă". 

În timpul vânzării, el a căutat să crească preţul pentur o lucrare, folosindu-se de efectul mediatic din jurul artistului, lansând către o cumpătoare care ezitat la licitaţia pentru "Soup Can (Yellow/Emerald/Brown)": "Dar doamnă, Banksy se află n lumina reflectoarelor. Veţi regreta!".

Misteriosul artist din Bristol care îşi menţine anonimatul a revendicat acest eveniment pe piaţa de artă, dorind să denunţe "comecializarea" sa. Lucru care nu a împiedicat ca opera să devină şi mai valoroasă, la peste două milioane de euro. 

Artcurial a luat măsuri discrete şi eficace pentru a evita ca necunoscuţi să ocupe locuri în sală. 

Originar din Bristol, Banksy - despre care se spune că ar fi Robert Del Naja, membru al grupului Massive Attack - a devenit cunoscut pentru graffiti-urile amplasate în diverse oraşe ale lumii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.