„Universul lui Salvador Dalí”, eveniment expoziţional major dedicat celebrului artist spaniol, a fost deschisă la ARCUB - Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti. 170 de lucrări Salvador Dalí, acoperind varii metode de expresie artistică, pot fi admirate, în premieră în România, timp de cinci luni, până la 12 mai 2024.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Expoziţia „Universul lui Salvador Dalí” este organizată de Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti, în parteneriat cu HADRAN Events, şi oferă, pentru prima dată publicului român, şansa de a descoperi opera unuia dintre cei mai importanţi artişti suprarealişti, materializată în sculpturi, grafică, litografii, gravuri, miniaturi din aur şi diamante, design de mobilier, ce completează portretul unui creator excepţional în toate formele sale artistice.

Expoziţia conţine lucrări din cea mai importantă colecţie privată Salvador Dalí, aparţinând renumitului colecţionar de artă Beniamino Levi.

Mai mult de 2.000 de persoane au ales să viziteze expoziţia în primele zile de la deschidere, potrivit ARCUB. 

O incursiune completă în diversitatea creaţiei artistice a lui Dalí: de la sculpturi şi litografii la obiecte de mobilier şi bijuterii

Expoziţia oferă o nouă perspectivă asupra universului creativ al lui Salvador Dalí, prezentând o selecţie remarcabilă de lucrări ce surprind versatilitatea şi experimentele artistului spaniol cu medii diferite, mereu în căutarea unor modalităţi inedite de a-şi materializa ideile.

Astfel, vizitatorii au ocazia de a intra în contact direct cu legendarele simboluri daliniene: ceasul topit, oul, furnicile, feminitatea, melcii, fluturii, îngerii, transpuse în sculpturi şi obiecte de artă, precum "Femeia timpului", ce îndeamnă privitorul să mediteze asupra efemerităţii frumuseţii, "Toreador halucinogen", o prezentare inedită a simbolului naţional spaniol - toreadorul, sau "Omagiu lui Terpsichore", o juxtapunere între clasic şi cubism într-un tribut adus zeiţei dansului. Totodată, sculpturi-bijuterii, precum "Îngerul triumfător" şi "Unicorn", şi cărţile ilustrate din serii ca "Moise şi monoteismul", "Poeme secrete", "După 50 de ani de suprarealism", "Fantasme şi obiecte ale viitorului" îl dezvăluie pe Dalí în multiple ipostaze şi oferă o privire de ansamblu asupra evoluţiei creative a maestrului suprarealist.

„Universul lui Salvador Dalí”, la ARCUB: Destinaţia artistică a sărbătorilor de iarnă

Cu cele peste 170 de lucrări expuse, „Universul lui Salvador Dalí” este, cu siguranţă, destinaţia artistică favorită pentru bucureşteni şi turişti în perioada sărbătorilor de iarnă şi nu numai. O oportunitate unică de a (re)descoperi imaginarul suprarealist al lui Salvador Dalí, unde visele şi realitatea se întrepătrund, expoziţia oferă vizitatorilor şi posibilitatea de a cunoaşte operele acestuia prin realitatea virtuală. Experienţa VR durează aproximativ 15 minute şi completează turul vizitatorilor. Totodată, vizitatorii pot beneficia şi de ghid audio, în limba română, ce oferă, pe parcursul vizitării, informaţii exhaustive despre lucrările expuse şi poveşti interesante din viaţa tumultuoasă a inegalabilului Salvador Dalí. Atât experienţa VR, cât şi ghidul audio pot fi achiziţionate prin pachetele de bilete disponibile, dar şi separat, online şi fizic, direct în locaţie, la costul de 10 lei, respectiv 15 lei.

În perioada vacanţei de iarnă, expoziţia este închisă în zilele de 25 decembrie, 31 decembrie, respectiv 1 şi 2 ianuarie 2024. Cu excepţia zilelor menţionate, programul de vizitare a expoziţiei este de luni până duminică, între orele 10.00-20.00.

Biletele pentru expoziţia „Universul lui Salvador Dalí” de la ARCUB pot fi achiziţionate, la preţuri variabile în funcţie de categorie, de pe arcub.ro, universuldali.ro, Entertix.ro şi de la casa de bilete ARCUB (Strada Gabroveni nr. 50-53).

Expoziţia „Universul lui Salvador Dalí” de la ARCUB - Hanul Gabroveni poate fi vizitată în perioada 13 decembrie 2023 - 12 mai 2024, de luni până duminică, între orele 10.00-20.00. Accesul în spaţiul expoziţional se face din Str. Gabroveni nr. 50-53.

Figură emblematică a mişcării suprarealiste, Salvador Dalí s-a născut la 11 mai 1904 în Figueres, Spania. Pe numele întreg Salvador Domingo Felipe Jacinto Dalí Domenech, a fost al doilea fiu al lui Salvador Dalí Cusi şi al Felipei Domenech Ferres, fapt ce îi va marca întreaga viaţă, părinţii dându-i numele fratelui mai mare, mort la o vârstă fragedă, şi el însuşi considerându-se „o reîncarnare” a acestuia. Salvador şi-a descoperit pasiunea pentru pictură în copilărie, când a încercat să picteze pe cutii din carton primite de la mătuşa sa. Părinţii au observat înclinaţiile artistice ale fiului lor şi, într-o vară, l-au trimis la Ramon Pichot, un pictor impresionist care le era prieten de familie şi care avea legături cu Pablo Picasso.
Picasso a fost cel care i-a influenţat decisiv destinul tânărului Dalí, convingându-i părinţii să-l lase să dea examenul la Academia de Arte San Fernando din Madrid. La vârsta de 17 ani a fost admis la Academie, unde a studiat pictura. În urma protestelor repetate la adresa sistemului de predare, Dalí a fost exmatriculat. Influenţat de impresionism şi de maeştrii Renaşterii, a devenit din ce în ce mai atras de cubism şi mişcările de avangardă. S-a apropiat de suprarealism la sfârşitul anilor 1920 şi s-a alăturat grupului suprarealist în 1929, devenind în curând unul dintre exponenţii săi de frunte. În acelaşi an, 1929, Dalí a întâlnit-o pe Gala Diaconov, soţia poetului Paul Eluard, cea care îi va deveni ulterior soţie şi sursă de inspiraţie.

Dalí a trăit în Franţa în timpul războiului civil spaniol (1936-1939) înainte de a pleca în Statele Unite în 1940, unde s-a bucurat de un enorm succes. S-a întors în Spania în 1948, unde şi-a anunţat revenirea la credinţa catolică şi şi-a dezvoltat stilul de „misticism nuclear”, bazat pe interesul său pentru clasicism, misticism şi descoperirile ştiinţifice. Salvador Dalí a murit la 23 ianuarie 1989 la Figueres, localitatea în care s-a născut.

Repertoriul artistic al lui Salvador Dalí a inclus pictură, film, sculptură, design şi fotografie, uneori în colaborare cu alţi artişti. De asemenea, a scris ficţiune, poezie, autobiografie, eseuri şi critică. Temele majore din opera sa includ visele, subconştientul, sexualitatea, religia, ştiinţa şi cele mai apropiate relaţii personale ale sale. Una dintre cele mai cunoscute lucrări ale sale, Persistenţa memoriei, a fost finalizată în august 1931 şi este emblematică pentru ceea ce a însemnat pictura suprarealistă. Salvador Dalí a devenit unul dintre membrii marcanţi ai mişcării suprarealiste şi a colaborat cu alţi artişti precum André Breton şi Luis Buñuel. În colaborare cu Buñuel, a scris scenarii pentru filme experimentale, cum ar fi „Câinele andaluz” (1929) şi „Vârsta de aur” (1930), care au adus suprarealismul în lumea cinematografiei. Spre consternarea celor care i-au apreciat foarte mult opera şi spre iritaţia criticilor săi, comportamentul său public excentric şi ostentativ a atras adesea mai multă atenţie decât creaţiile sale. Viaţa şi opera sa au avut o influenţă importantă asupra altor suprarealişti, artişti pop art şi contemporani precum Jeff Koons şi Damien Hirst.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.