Muzeul Luvru Abu Dhabi a sărbătorit, luni, doi ani de existenţă, fără opera "Salvator Mundi", cel mai scump tablou din lume atribuit lui Leonardo da Vinci care a dispărut după vânzarea sa din 2017.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Achiziţionat oficial pentru a completa colecţia Luvru Abu Dhabi, acest tablou în care Hristos binecuvântează lumea ţinând un glob transparent în mână, nu a mai apărut în public de la vânzarea sa cu 408 milioane de euro la Christie's. El ar fi trebuit expus în septembrie 2018, dar muzeul a anunţat amânarea sine die a expoziţiei. 

Întrebat de AFP despre acest tablou, directorul muzeului Manuel Rabaté a spus că: "este o întrebare care va fi adresată oraşului", referitor la autorităţile Emiratului.

Experţii cred că pictura se află în rezervele muzeului Luvru Abu Dhabi, alţii asigură că ea nu a sosit niciodată acolo. 

Potrivit lui Kenny Schachter, colecţionar stabilit la Londra, tabloul s-a aflat la bordul unui iaht al prinţului moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammed ben Salmane.

Luvru Abu Dhabi, inaugurat în noiembrie 2017 de preşedintele francez Emmanuel Macron, este prima filială a celebrului muzeu în afara Franţei. 

"Suntem foarte mândri că am ajuns la două milioane de vizitatori", a declarat Rabaté pentru AFP cu ocazia celei de-a doua aniversări a instituţiei. "Asta arată că ne-am găsit locul în Abu Dhabi şi în societatea din Emirate". 

Un bulevard care duce către Luvru Abu Dhabi a fost oficial botezat pe 11 noiembrie cu numele "Jacques Chirac", un omagiu adus rolului fostului preşedinte francez în consolidarea relaţiilor dintre Franţa şi Emiratele Arabe Unite. O ceremonie oficială a avut loc la muzeu în prezenţa lui Claude Chirac, fiica fostului şef de stat care a murit în septembrie. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.