"Pe Bucegi", de Nicolae Grigorescu, lucrare din prestigioasa colecţie istorică a Reginei Elisabeta a României, a fost vândută în Licitaţia de Vară, organizată de Artmark joi, contra sumei de 196.000 de euro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Operă pastorală importantă, tabloul a avut o evaluare stabilită între 140.000 şi 220.000 de euro. 

Lucrarea a participat, de-a lungul timpului, la importante expoziţii, fiind achiziţionată de Regina Elisabeta, probabil, din cadrul Expoziţiei Generale Române în 1906, eveniment organizat, în cât priveşte compunerea sa artistică, sub directa supraveghere a lui Nicolae Grigorescu. Monografia realizată de poetul naţional Alexandru Vlahuţă reţine momentul participării acestei capodopere, precum şi al rezervării ei de Regina Elisabeta.

În aceeaşi sesiune, "Fundiţa roşie", ulei pe carton de Nicolae Tonitza, a fost vândut contra sumei de 80.000 de euro. "Uşa verde" de Ion Ţuculescu a atins 75.000 de euro după ce a fost estimat între 30.000 şi 50.000 de euro. 

Alte două tablouri de Grigorescu, "Han în Bretania" şi "Primăvară în Bretania" au fost adjudecate la 60.000, respectiv 50.000 de euro. 

"Peisaj de toamnă" de Adrian Ghenie, ce fusese estimat între 4.000 şi 6.000 de euro, a atins în licitaţie 35.000 de euro. La acelaşi preţ a fost adjudecat post-licitaţie şi "Lectură" de Theodor Pallady. 

De asemenea, o altă opera de Tonitza, "Poartă spre mare (Balcic)", a fost cumpărat pentru suma de 26.000 de euro. "Nud cu şal alb" de acelaşi artist a fost adjudecat contra sumei de 25.000 de euro. La fel şi "Crizaneteme" de Ştefan Luchian. "Peisaj la Giverny" şi "În grădină la Giverny" de Samuel Mutzner au fost cumpărate la 18.500 de euro, respectiv la 17.000 de euro. 

Licitaţia de Vară, inclusiv o secţiune din colecţia Mircea Maliţa continuă şi vineri. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.