Lucian Romaşcanu, ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, a transmis, marţi, în urma anunţului decesului Regelui Mihai I, că îi suntem datori Majestăţii Sale „cu o adâncă plecăciune” şi că ceea ce a putut România mai bun a fost şi pentru că a existat echilibrul oferit de un rege în fruntea statului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„S-a stins Regele... Nu am fost un monarhist, mai ales plecând de la premiza că te naşti cu şansele de a deveni orice îţi doreşti şi poţi, monarhia creând prin ea însăşi o poziţie inaccesibilă oamenilor de rând. Totuşi... tulburarea vieţii noastre publice din ultimii 27 de ani m-a făcut să mă gândesc des la «ce-ar fi fost dacă?». Ceea ce a putut România mai bun a fost şi pentru că a existat echilibrul oferit de un rege în fruntea statului”, a scris Lucian Romaşcanu pe pagina sa de Facebook.

„Ce înseamnă un Rege mi-a fost arătat şi de băieţelul meu care, după ce a aflat la grădiniţă despre Regele Mihai, a venit acasă îmbujorat şi tot numai gingăşie vorbind despre Regele nostru care «tati, e bătrân, dar nu-i aşa că a făcut multe pentru noi?». Nu cred că îi va fi dat prea curând să mai aibă eroi contemporani lui despre care să vorbească aşa... Improbabil ca doar atât să mă transforme într-un monarhist dar sigur mă face să respect cu sinceritate instituţia şi, da, să-l respect mult pe Regele Mihai. Un Rege cu o viaţă aproape cât o Românie întregită a plecat lângă ai săi înaintaşi iar noi îi suntem datori cu o adâncă plecăciune. Dumnezeu să te odihnească, Majestate!”, a adăugat ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale.

Casa Regală a anunţat, marţi, că Regele Mihai I a murit la ora 13.00, ora României. La căpătâiul său s-a aflat, până în ultima clipă, principesa Maria. Majestatea Sa împlinise 96 de ani în 25 octombrie.

Trupul neînsufleţit al Regelui Mihai va fi depus în Holul de onoare a Castelului Peleş, iar apoi pentru două zile în Sala Tronului, la Palatul Regal din Calea Victoriei.

Slujba de înmormântare va avea loc la Catedrala Patriarhală, iar înmormântarea va avea loc la Curtea de Argeş, în noua Catedrală Regală şi Patriarhală.

Începând de miercuri, vor fi deschise cărţi de condoleanţe la Castelul Peleş, la Palatul Regal din Calea Victoriei şi la Palatul Elisabeta şi vor fi la dispoziţia publicului timp de 40 de zile.

Toţi cei care vor să depună flori, jerbe sau coroane o pot face începând de miercuri la intrarea principală a Palatului Regal din Calea Victoriei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.