Vânzările de artă contemporană la licitaţii au atins un nivel istoric de 2,7 miliarde de dolari în 2020-2021, stimulate de NFT-uri şi vânzări online, potrivit raportului anual al societăţii Artprice, publicat luni.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cu 102.000 de opere contemporane vândute (artişti născuţi după 1945, pictură, sculptură, instalaţii, desene, fotografii, stampe, videoclipuri, opere digitale în NFT), între 30 iunie 2020 şi 30 iunie 2021, arta contemporană reprezintă de acum 23% din piaţa de artă, faţă de 3% în 2000-2001, precizează liderul mondial în informaţii privind piaţa de artă.                

Acest lucru reprezintă 34.600 din semnăturile contemporane, adică 1.300 de noi artişti şi 5.000 de recorduri personale, 770 de case de licitaţii din 59 de ţări. Christie's (32%), Sotheby's (26%) şi Phillips (10%) deţin o treime din cifra de afaceri. 

Apariţia NFT-urilor sau a certificatelor de autenticitate digitale pentru conţinuturi online (imagini, animaţii) revoluţionează piaţa de artă la nivel mondial, potrivit AFP.                 

Operele digitale în NFT reprezintă deja "o treime din valoarea vânzărilor online, adică 2% din piaţa de artă la nivel global în 2021", potrivit raportului.         

Casele de licitaţii caută să integreze la fel de bine opere niciodată vâzute pe piaţă, ca cele ale lui Beeple, necunoscut înainte de prima sa vânzare NFT cu 69,3 milioane de dolari, care atrag numeroşi colecţionari cu vârste de 30-40 de ani cu cunoştinţe tehnice, precum şi artişti confirmaţi "în tranziţie digitală".         

Arta stradală, care se bazează mult pe NFT-uri, este recunoscută drept o secţiune majoră. 

Banksy (vânzări de 123 de milioane de dolari în primul semestru din 2021) face parte din cele mai performante cinci semnături din lume în sălile de vânzări, aici fiind incluse toate perioadele, şi se clasează pe locul doi după Basquiat (181 de milioane de dolari, adică 7% din rezultatul mondial). 

În arta contemporană, pictura rămâne categoria supremă în termeni de valoare (73%) şi de loturi vândute (42%). Pânzele reprezintă 82% din rezultate.          

Cu 40% din vânzările la nivel mondial, China (continentală, Taiwan, Hong Kong) devine prima piaţă pentru arta contemporană, în faţa Statelor Unite (32%) şi a Marii Britanii (16%).                

Hong Kong se clasează după New York în fruntea oraşelor semnificative pentru piaţa de artă contemporană şi detronează Londra. Parisul se află pe locul cinci. 

Femeile artist, care reprezentau doar 5% din artişti în toate topurile pieţei de artă, au depăşit 37%, a subliniat Thierry Ehrmann, preşedinte Artprice.             

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.