Rie Kudan, câştigătoare a celui mai prestigios premiu literar din Japonia, a explicat că aproximativ 5% din romanul ei futurist a fost scris de software-ul de inteligenţă artificială generativă ChatGPT, considerând că acesta a ajutat-o să-şi elibereze potenţialul creativ, potrivit AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cel mai recent roman al autoarei, "Tokyo-to Dojo-to", al cărui titlu poate fi tradus prin "Turnul compasiunii din Tokyo", a fost distins miercuri cu premiul Akutagawa, juriul declarând că este de "o asemenea perfecţiune încât este dificil să-i găseşti defecte".

Însă Rie Kudan, în vârstă de 33 de ani, a dezvăluit în cadrul unei ceremonii că "a folosit întregul potenţial al inteligenţei artificiale pentru a scrie această carte", explicând că "aproximativ 5% din carte este alcătuită din propoziţii generate de inteligenţa artificială" citate textual.

Instrumentul de inteligenţă artificială lansat în 2022, care poate scrie texte la cerere în câteva secunde, provoacă îngrijorări tot mai mari în diverse sectoare, inclusiv în cel editorial.

IA este un subiect recurent în cartea lui Kudan, plasată într-un Tokyo futurist, care are ca temă un turn închisoare proiectat de un arhitect care se simte inconfortabil într-o societate prea tolerantă.

Kudan a declarat că discută frecvent cu AI, încredinţându-i cele mai intime gânduri ale sale, pe care "nu le poate spune nimănui altcuiva", adăugând că răspunsurile ChatGPT au inspirat uneori dialoguri în roman.

Ea a spus că doreşte să menţină o "relaţie bună" cu AI şi să "dea frâu liber (creativităţii)".

Contactată de AFP, organizaţia Premiului Akutagawa a refuzat să comenteze aceste declaraţii.

Părerile au fost împărţite pe reţelele de socializare, unde unii au considerat demersul lui Kudan discutabil din punct de vedere moral.

"Aşadar, ea a scris o carte folosind IA cu abilitate.... Asta înseamnă talent? Nu ştiu", a scris un utilizator pe X.

Alţii au lăudat ingeniozitatea romancierei şi eforturile depuse în timpul dialogurilor sale cu AI pentru a extrage texte din ea.

Cărţile în care ChatGPT figurează în calitate de co-autor au fost lansate prin intermediul serviciului de autopublicare de cărţi electronice al Amazon, dar sunt în general considerate de calitate scăzută.

Scriitorul britanic Salman Rushdie a considerat la sfârşitul anului 2023 că un text scurt generat în stilul său de o inteligenţă artificială a fost pur şi simplu numai bun de "aruncat la gunoi".

Autori precum George R.R. Martin ("Game of Thrones") au lansat, de asemenea, o serie de acţiuni în justiţie împotriva start-up-ului californian OpenAI, creatorul ChatGPT, pe care îl acuză că le încalcă drepturile de autor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.