Regizorul rus Kirill Serebrennikov, aflat de mai bine de un an în arest la domiciliu, s-a prezentat miercuri în faţa tribunalului, la o primă audiere publică, unde s-a declarat nevinovat şi a subliniat că nu a deturnat fondurile primite de la stat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Serebrennikov, în vârstă de 49 de ani, director artistic al Teatrului Gogol a spus că nu înţelege semnificaţia punerii lui sub acuzare, pe care a comparat-o cu „o imprimantă stricată” ce repetă „absurd” acuzaţii.

„Nu am furat sau deturnat vreodată ceva”, a spus el. „Nu m-am considerat şi nu mă consider vinovat”, adăugând că nu a fost vreodată implicat în chestiuni financiare.

În sala de judecată s-au aflat zeci de susţinători ai lui, inclusiv regizorul Andrei Zvyagintsev, scriitoarea Lyudmila Ulitskaya şi actriţa Kseniya Rappoport.

Unii au purtat tricouri cu chipurile lui Serebrennikov şi ale celorlalţi trei inculpaţi în acelaşi caz - Sofia Apfelbaum, Yuri Itin şi Alexei Malobrodsky, care au fost aduşi din arestul la domiciliu pentru procesul început pe 17 octombrie, care va dura cel puţin câteva săptămâni.

Regizorul este acuzat că a organizat un grup criminal împreună cu colegii săi pentru a deturna 2 milioane de dolari din finanţări publice pentru un proiect de teatru numit „Platforma”.

Serebrennikov a insistat că banii au fost folosiţi just după ce proiectul a primit susţinerea Kremlinului în 2011.

Procurorii susţin că cei patru inculpaţi au furat o parte dintre fondurile alocate pentru proiectul interdisciplinar de artă modernă „Platforma” între anii 2011 şi 2014.

Ei sunt acuzaţi că au semnat contracte false pentru „servicii imaginare” şi că au folosit banii „pentru nevoile personale”, în timp ce trimiteau către guvern rapoarte financiare false.

Serebrennikov a declarat că finanţarea de la guvern a venit „mereu târziu”, forţându-i să folosească pentru proiect bani personali care le-au fost apoi returnaţi.

El a mai spus că nu ştie dacă tranzaţiile au trecut printr-un contabil, dar că „Platforma” a realizat fiecare producţie care a fost planificată şi că proiectul a fost auditat de mai multe ori de guvern fără probleme.

Modul în care Serebrennikov a dirijat proiectul este tipic pentru sfera culturală din Rusia, a declarat Zvyagintsev pentru AFP, în afara sălii de judecată.

„Îmi este clar că este nevinovat şi că adevărul este de partea lui”, a spus cineastul. 

Audierea de miercuri a durat peste cinci ore şi va fi reluată joi.

La jumătatea lunii octombrie, tribunalul Meshchansky din Moscova a prelungit cu jumătate de an arestul la domiciliu pentru regizorul rus de teatru şi film Kirill Serebrennikov.

Reputatul regizor este critic al politicii ruse şi mai ales al anexării peninsulei Crimeea de către Federaţie, iar susţinătorii lui spun că acuzaţiile au fost fabricate.

Anul acesta, filmul său „Leto” - pe care l-a montat în apartamentul său - a fost inclus în selecţia Festivalului de la Cannes.

Kirill Serebrennikov a fost numit în 2012 în fruntea Teatrului Gogol, pe care l-a transformat într-unul din centrele nevralgice ale culturii contemporane de la Moscova. El a montat, între altele, spectacolul „Suflete moarte", după romanul lui Gogol, aclamat în 2016 la Festivalul de la Avignon.

De la arestarea lui, numeroase apeluri pentru anularea acuzaţiilor la adresa sa au fost făcute de figuri ale lumii artistice ruse precum şi ale personalităţilor culturale internaţionale, de la actriţa australiană Cate Blanchett la fostul ministru francez al Culturii Françoise Nyssen.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.