Câştigarea premiului Nobel pentru literatură este deopotrivă un fapt copleşitor şi înfricoşător, a declarat pentru Reuters dramaturgul şi romancierul norvegian Jon Fosse după anunţul de joi al Comitetului Nobel.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Sunt copleşit şi oarecum speriat. Văd acest premiu ca pe un premiu acordat literaturii care îşi propune în primul rând să fie literatură, fără alte consideraţii", a declarat Fosse, care este scriitor, dramaturg şi poet.

Fosse, în vârstă de 64 de ani, care scrie în cea mai puţin folosită dintre cele două versiuni oficiale ale limbii norvegiene, a declarat că a priveşte premiul ca pe o recunoaştere a acestei limbi şi a mişcării care o promovează şi că, în cele din urmă, datorează premiul limbii însăşi.

Cunoscută sub numele de "noua norvegiană" şi folosită doar de aproximativ 10% din populaţia ţării, versiunea lingvistică utilizată de Fosse a fost dezvoltată în secolul al XIX-lea, având la bază dialectele rurale, ceea ce o face o alternativă la utilizarea dominantă a limbii daneze, care a urmat unei uniuni de 400 de ani cu Danemarca.

Pe lângă cele peste 25 de piese de teatru, prolificul scriitor a publicat, de asemenea, romane, eseuri, colecţii de poezii şi o serie de cărţi pentru copii timp de patru decenii.

Potrivit editorului său, opera lui Fosse a fost tradusă în peste 40 de limbi (inclusiv în română, la începutul anului trecut - n.r.) şi au existat peste 1.000 de producţii diferite ale pieselor sale.

CITEȘTE ȘI Scriitorul Jon Fosse, tradus pentru prima dată în limba română

CINE ESTE JON FOSSE

Scriitorul şi dramaturgul norvegian Jon Fosse a primit Premiul Nobel pentru Literatură 2023 "pentru piesele şi proza sa inovatoare care dau glas celor nespuse", a anunţat joi organismul care acordă premiul. Premiul este acordat de Academia Suedeză şi este în valoare de 11 milioane de coroane suedeze (aproximativ 1 milion de dolari).

Academia suedeză a precizat că Jon Fosse, născut în 1959 la Haugesund, pe coasta de vest a Norvegiei, a produs lucrări care acoperă o varietate de genuri, inclusiv piese de teatru, romane, colecţii de poezie, eseuri, cărţi pentru copii şi traduceri. El este unul dintre cei mai jucaţi dramaturgi din lume.

"Fosse îmbină limba şi natura originii sale norvegiene cu tehnici artistice apărute în urma modernismului", a declarat Anders Olsson, membru al Academiei Suedeze.

Descoperirea europeană a lui Fosse ca dramaturg a venit odată cu producţia din 1999 la Paris a piesei sale din 1996 "Nokon kjem til å komme" ("Cineva va veni"), pusă în scenă de Claude Régy.

Magnum opus-ul său în proză este Septologia pe care a finalizat-o în 2021 - "Det andre namnet" (2019), "Celălalt nume" (2020), "Eg er ein annan" (2020), "Eu sunt altul" (2020) şi "Eit nytt namn" ("Un nume nou" -2021).

Alături de premiul Nobel pentru pace, literatura a atras adesea cea mai mare atenţie şi controverse, aducând în lumina reflectoarelor la nivel mondial autori mai puţin cunoscuţi, dar şi crescând vânzările de carte pentru superstarurile literare.

De-a lungul anilor, premiul pentru literatură a ales, de asemenea, câştigători care depăşesc cu mult tradiţia romancieră, incluzând dramaturgi, istorici, filozofi şi poeţi şi deschizând chiar un nou drum prin acordarea premiului cântăreţului şi compozitorului Bob Dylan în 2016.

PREMIUL NOBEL, MAJORAT LA APROAPE UN MILION DE DOLARI PENTRU 2023

Instituite prin testamentul inventatorului suedez al dinamitei, omul de afaceri Alfred Nobel, premiile pentru realizări în domeniul literaturii, ştiinţei şi păcii sunt acordate începând din 1901, devenind un punct culminant al carierei în aceste domenii. Premiul pentru economie a fost adăugat ulterior, fiind instituit de Banca Centrală Suedeză.

Câştigătorii premiilor Nobel din acest an au primit în plus un milion de coroane, ceea ce ridică recompensa financiară totală la 11 milioane de coroane suedeze, adică 986.000 de dolari, a anunţat Fundaţia Nobel, cea care administrează premiile.

Sumele de bani ale premiilor Nobel au fost ajustate, în sus sau în jos, în ultimii ani, iar cei care acordă premiile au declarat că măresc suma în acest an pentru a reflecta poziţia financiară mai puternică a fundaţiei.

În 2012, premiul a fost redus de la 10 milioane de coroane la 8 milioane, deoarece fundaţia a încercat să îşi consolideze finanţele. Suma premiului a fost majorată la 9 milioane în 2017, iar în 2020 la 10 milioane - unde se afla înainte de 2012.

Cu toate acestea, în ultimul deceniu, coroana suedeză a pierdut aproximativ 30% din valoarea sa în raport cu euro, ceea ce înseamnă că cea mai recentă creştere a valorii premiului nu va lăsa câştigătorii din afara Suediei să se simtă mult mai bogaţi.

În 2013, premiile pentru realizări în domeniul ştiinţei, literaturii şi păcii - care au fost acordate pentru prima dată în 1901 - valorau aproximativ 1,2 milioane de dolari, în ciuda reducerii sumei în monedă suedeză la 8 milioane de coroane.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.