Programul Festivalului Internaţional de Documentar şi Drepturile Omului One World Romania de anul acesta cuprinde 11 proiecte realizate de cineaşti români care vorbesc despre istorie, sexualitate, poezie, muzică şi anarhie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Scurtmetrajul „Cele două execuţii ale mareşalului”, realizat de Radu Jude, demitizează personalitatea mareşalului Ion Antonescu, punând în paralel secvenţa execuţiei filmată de Sergiu Nicolaescu pentru „Oglinda” şi filmarea de arhivă care a stat la baza reconstituirii. Filmul va fi proiectat pe 16 şi 24 martie, la Arcub, respectiv Cinema „Elvire Popesco”, împreună cu documentarul „Bisbee ‘17”. 

„Evropa”, work-in-progress, este semnat de Dana Bunescu şi Răzvan Rădulescu care lucrează cu materiale filmate de cinci studenţi la film din Germania care iniţial au vrut să documenteze protestele de pe Maidanul ucrainean, însă au pornit într-o călătorie către Cernobîl. Fragmentul din „Evropa” va fi prezentat de cei doi realizatori pe 23 martie, la Arcub.

Filmul „Nu mă atinge-mă/ Touch Me Not” al Adinei Pintilie, docu-ficţiune, premiat cu Ursul de Aur la Berlinala de anul trecut, va fi lansat oficial în cinematografele din România în cadrul festivalului One World Romania. 

Pe 17 martie, în Sala Arcelor de la Arcub, va avea loc dezbaterea „Touch Me Not - Politicile Corpului”, un dialog la care vor participa protagoniştii filmului Christian Bayerlein şi Grit Uhlemann, activişti pentru dreptul la intimitate al persoanelor cu dizabilităţi, actriţa şi profesoara Laura Benson, cunoscută pentru rolurile sale din filmele lui Stephen Frears, Alain Resnais şi Robert Altman, activista şi lucrătoarea sexuală transgender Hanna Hofmann, producătoarea Bianca Oana şi regizoarea Adina Pintilie. 

În aceeaşi zi, la Point şi Arcub vor avea loc două ateliere concepute de protagoniştii filmului „Touch Me Not”. Participanţii vor avea ocazia să experimenteze împreună trăiri şi emoţii pe care poate şi le reprimă sau pe care nu le-au explorat niciodată. 

Una dintre petrecerile speciale ale festivalului va fi organizată împreună cu echipa „Touch Me Not” şi va avea loc pe 16 martie, după ora 23.00, în Q Club.

La OWR 12 vor fi prezentate şi filme semnate de Mona Nicoară („Distanţa dintre mine şi mine”) şi Alexandra Gulea („Valea Jiului – Note”), dar şi un fragment din filmul la care lucrează Andrei Ujică – „Things We Said Today”. Proiectul lui Ujică reconstituie weekendul 13-15 august 1965, în New York, când The Beatles a susţinut primul concert pe Shea Stadium, în timp ce la Los Angeles avea loc revolta din cartierul de culoare Watts. 

Documentarul realizat de Mona Nicoară şi Dana Bunescu după o idee de Ada Solomon - „Distanţa dintre mine şi mine” - o are în centru pe scriitoarea şi poeta Nina Cassian. După proiecţia filmului de pe 21 martie, de la Cinemateca Eforie, va fi organizată o seară de poezie dedicată protagonistei, alături de poetele Svetlana Cârstean, Angela Marinescu şi Teona Galgoţiu.

Scurtmetrajul Alexandrei Gulea este dedicat situaţiei particulare a zonei Văii Jiului, unde industria a dispărut complet şi oamenii au fost nevoiţi să caute de lucru în afara ţării, lăsându-şi în urmă copiii. Documentarul rulează împreună cu „Zori de zi”, pe 22 şi 23 martie.

Din program fac parte şi „Timebox”, de Nora Agapi, prezentat ca work-in-progress la ediţia precedentă a One World Romania, care va fi proiectat pe 19 martie, la Pavilion32, şi pe 21 martie, la Cinema Eforie. Documentarul descrie o luptă pentru spaţii şi amintiri, un omagiu adus propriului tată, dar şi spaţiului şi lumii în care a crescut realizatoarea. 

„John 746”, scurtmetrajul regizoarei Ana Vîjdea, are în prim-plan un american boem, cu vederi anarhice, care trăieşte împreună cu căţelul lui, înconjurat de tot felul de obiecte de mâna a doua, pe care le vinde trecătorilor.

Trei proiecte de lungmetraj aflate în lucru, aparţinând unor debutanţi, vor fi prezentate în festival. După fiecare proiecţie, tinerii regizori vor fi prezenţi pentru a primi feedback din partea publicului.

„Pocalul. Despre fii şi fiice” - proiectul Cătălinei Tesăr - prezintă o comunitate de romi din Transilvania şi felul în care tradiţiile lor intră în conflict cu lumea de astăzi. Documentarul va fi prezentat pe 23 martie, la Pavilion 32.

În „Casa cu păpuşi”, un tânăr regizor (Tudor Platon) urmăreşte cinci femei în vârstă din familia sa extinsă şi modul în care se acomodează şi reflectează asupra acestei vârste. Documentarul va fi prezentat pe 16 martie, la Pavilion 32.

„Casa noastră” - proiectul lui Victor Bulat - spune povestea unei familii din Bălţi, Republica Moldova, observându-i pe membrii ei în toiul pregătirilor de Revelion în decembrie 2016. Documentarul va fi prezentat pe 16 martie, la Pavilion 32.

One World Romania 2019 va avea loc în perioada 15 - 24 martie, la Cinema „Elvire Popesco”, Arcub, Cinemateca Eforie, Point şi #Pavilion 32 (Goethe-Institut Bucureşti). Abonamentele şi biletele pentru festival sunt disponibile pe Eventbook.ro.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.