Israel a salvat marţi la limită organizarea Eurovision 2019, care i-a revenit după victoria exuberantei sale reprezentante Netta Barzilai, graţie unui acord financiar încheiat în ultimul moment, au anunţat media publice, citate de AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Uniunea Europeană de Radio-Televiziune (UER) care organizează Eurovision a lansat un ultimatum solicitând o garanţie de 12 milioane de euro depusă până marţi, fără de care competiţia ar fi avut loc în altă parte. Această sumă ar trebui să acopere costurile unei eventuale anulări. 

Televiziunea publică, Kan, şi ministerul de Finanţe nu au încetat disputa în ultimele săptămâni acuzându-se reciproc că ameninţă organizarea acestei competiţii, considerată foarte importantă pentru imaginea Israelului. 

Pentru Statul evreu, organizarea oricărei întâlniri sportive sau artistice internaţionale este salutată ca o victorie în faţa apelurilor la boicot, lansate în mod regulat de grupuri pro-palestiniene active în campania numită BDS (Boycott, Divestment, Sanctions). 

Kan a cerut fonduri publice suplimentare pentru a plăti garanţia, însă ministerul de Finanţe a insistat ca Televiziunea publică să se descurce cu bugetul actual. 

"Criza Eurovision s-a terminat", a anunţat radioul public Kan. "Televiziunea publică va depune astăzi 12 milioane de euro garanţie pentru a organiza competiţia". 

Garanţia trebuie să acopere o eventuală anulare, în cazul în care Kan ar fi în imposibilitatea de a organiza evenimentul, din cauza unui război sau a unei catastrofe naturale, potrivit aceleiaşi surse. În cazul anulării, Guvernul şi Kan se vor pune de acord între ele fiind ajutate financiar de Biroul public. 

"Kan consideră că este foarte important pentru Stat să organizeze Eurovision în Israel, în termeni de imagine şi expunere, dar şi pentru a furniza un elan economic" ţărilor. 

Israel a câştigat de patru ori concursul Eurovision şi competiţia s-a desfăşurat de două ori la Ierusalim în 1979 şi în 1999. 

Nicio decizie privind locul şi datele concursului din 2019 nu a fost încă hotărâtă. 

De la victoria sa pe 12 mai, la Lisabona, Netta Barzilai, în vârstă de 25 de ani, îi încântă pe israelieni cu piesa "Toy", inspirată de spiritul campaniei "#MeToo" împotriva hărţuirii sexuale. 

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu nu a ascuns intenţia sa de a desfiinţa Televiziunea publică care supravieţuieşte din subvenţii, pentru a favoriza investitorii privaţi în media. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.