Expoziţia de la Muzeul d'Orsay, care se deschide săptămâna aceasta - "Paris 1874 - Inventarea impresionismului" - îi va conduce pe vizitatori într-o călătorie virtuală cu 150 de ani în urmă, până în momentul în care s-a născut mişcarea care a schimbat istoria artei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Atunci când cei 30 de artişti cunoscuţi astăzi sub numele de impresionişti s-au adunat în atelierul fotografului Félix Nadar, situat pe bulevardul Capucines nr. 35 din Paris, în seara zilei de 15 aprilie 1874, erau în mare parte necunoscuţi şi în dificultate.

Mulţi dintre ei fuseseră evitaţi de juriul Salonului anual al Academiei de Arte Frumoase, arbitrii oficiali ai meritelor artistice, şi au decis - aproape în disperare - să deschidă propria lor expoziţie independentă.

La acea vreme, ei nu erau cunoscuţi sub numele de "impresionişti": termenul a apărut la scurt timp după aceea, când jurnalistul Louis Leroy l-a folosit ca sinonim sarcastic pentru "neterminat" în critica sa la adresa lucrării lui Monet, "Impresie, Soleil Levant", apreciată mai târziu ca fiind capodopera fondatoare simbolică a noii mişcări incitante.

În timpul turului imersiv de 40 de minute, vizitatorii vor petrece o seară virtuală cu tinerii artişti la expoziţia lor de evadare şi vor călători cu trenul cu aburi până la Bougival, la vest de Paris, unde mulţi dintre ei au lucrat, ajutaţi de dezvoltarea vopselelor de ulei în tuburi care i-au eliberat din atelierele lor, scrie The Guardian. 

Aceştia vor vizita apoi expoziţia principală, care se deschide într-o galerie cu "La Parisienne" şi "La Danseuse" de Renoir, ambele prezente în expoziţia din 1874, şi alte capodopere impresioniste, picturi, desene şi sculpturi expuse alături de lucrările mai clasice acceptate de salonul oficial în acelaşi an.

Agnès Abastado, directorul de dezvoltare digitală de la Muzeul d'Orsay, a declarat că experienţa imersivă este "unică şi inovatoare", dar se bazează pe o cercetare ştiinţifică minuţioasă. Schimburile verbale au fost scenarizate din sute de scrisori pe care tinerii artişti le-au schimbat la vremea respectivă.

"Puteţi intra în această expoziţie şi să retrăiţi seara cu artiştii şi să descoperiţi geneza acestei mişcări artistice. Am vrut să recreăm emoţia pentru vizitatorii expoziţiei din 1874, dar am adoptat o abordare ştiinţifică precisă, astfel încât să se bazeze pe ceea ce ştim despre această seară", a declarat Abastado.

"Naraţiunea expoziţiei este inventată, dar am petrecut doi ani studiind documente şi scrisori pentru a o reconstrui, astfel încât totul să fie cât mai aproape de realitate". 

Deşi se ştiu puţine lucruri despre atelierul lui Nadar, care a fost distrus în 1989, şi nu au fost făcute fotografii ale primei expoziţii impresioniste, Stéphane Millière, directorul Gedeon Media Group, care a coprodus experienţa VR, a declarat că a urmărit planurile arhitecţilor, detalii despre iluminat şi tapiţerie şi chiar chitanţe pentru tapet pentru a putea reconstrui atelierul şi străzile din jurul acestuia.

"Bulevardul pe care îl vedeţi în VR este o reproducere exactă a ceea ce ar fi arătat în 1874", a declarat Millière. "Pentru vizitatori, experienţa VR face ca expoziţia să prindă viaţă şi să devină ceva extraordinar".

"Paris 1874, Inventarea impresionismului" se deschide la Musée d'Orsay în perioada 26 martie - 14 iulie. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.