Japonezul Yasuyoshi Chiba a fost desemnat joi marele câştigător al concursului World Press Photo, cel mai prestigios de acest fel din lume, pentru o imagine surprinsă în 2019 în timpul unor proteste din capitala Sudanului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În centrul imaginii realizate de fotoreporterul AFP se află un tânăr care recita un poem, în timp ce faţa lui era luminată cu telefoanele mobile de mai mulţi bărbaţi.

Instantaneul a fost realizat pe 19 iunie, în Khartoum, în plină demonstraţie contra juntei militare care controlează ţara. „Acesta a fost singurul protest paşnic al grupului pe care l-am văzut cât timp am stat acolo. Am simţit solidaritatea lor indestructibilă precum cărbuni încinşi gata să lanseze din nou flăcări”, a descris Chiba.

Din cauza penei de curent electric de la acel moment din Khartoum, tinerii şi-au aprins telefoanele mobile pentru a-l lumina pe protagonistul imaginii, un adolescent care recita un poem cu sloganuri antiguvernamentale, cu o mână la piept, strigând.

Imaginea, intitulată „Straight Voice” a fost aleasă cea mai bună fotografie de presă a anului, pentru că, potrivit lui Chris McGrath, fotograf al agenţiei Getty şi membru al juriului, „rezumă revoltele care au avut loc peste tot în lume ale oamenilor care vor o schimbare”.

Yasuyoshi Chiba este fotograf principal al agenţiei AFP pentru Africa Orientală şi Oceanul Indian, având reşedinţa principală în Nairobi (Kenya), unde trăieşte din 2007.

Juriul a mai acordat premiul World Press Photo Story fotojurnalistului francez Romain Laurendeau, pentru lucrarea „Kho, geneza unei revolte", în care a suprins neliniştea tinerilor care a dus la revolte în Algeria.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.