Proprietarii şi administratorii de parcuri şi grădini istorice sau contemporane, inclusiv parcuri şi rezervaţii naturale din România sunt invitaţi de Institutul Naţional al Patrimoniului şi anul acesta să se înscrie cu evenimente publice la a 19-a ediţie „Rendez-vous aux jardins” care va avea loc în zilele de 3, 4 şi 5 iunie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Scopul evenimentului de anul acesta este de a ne invita să reflectăm la „Grădinile istorice şi la patrimoniul verde în contextul schimbărilor climatice"- temă de actualitate şi de importanţă majoră pentru patrimoniului cultural, atât natural, cât şi cultural.

În  cele 3 zile alocate la nivel european programului „Rendez-vous aux jardins” publicul larg este invitat să exploreze patrimoniul verde alături de proprietari, administratori şi/sau specialişti.

Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

Pentru a da doar câteva exemple de evenimente ce ar putea fi organizate cu această ocazie, atât în parcuri istorice sau grădini contemporane, cât şi în arii naturale protejate: promovarea bunelor practici în managementul spaţiilor verzi şi ariilor protejate, expoziţii şi/sau filme documentare despre patrimoniul cultural sau natural, conferinţe şi dezbateri pe marginea grădinilor istorice sau ariilor naturale protejate etc.

Înscrierile cu propuneri de evenimente se pot face pe site-ul organizatorului, secţiunea Agenda europeană, accesibilă aici (este necesară crearea unui cont). 

Grădinile şi evenimentele înscrise pe harta europeană vor beneficia de promovare europeană în buletinul dedicat programului european.

Evenimente organizate în 2.200 de grădini din Franţa 

Pentru al nouăsprezecelea an consecutiv, evenimentele „Rendez-vous aux jardins” vor fi organizate în 2.200 de grădini din Franţa, iar pentru al patrulea an în peste 500 de grădini din alte douăzeci de ţări europene participante: Andorra, Belgia, Croaţia, Republica Cehă, Estonia, Germania, Ungaria, Irlanda, Italia, Lituania, Luxemburg, Monaco, Ţările de Jos, Polonia, Portugalia, România, Rusia, Slovacia, Spania şi Elveţia.

Gândit pentru a deschide cât mai mulţi ochi în faţa diversităţii şi bogăţiei grădinilor, programul a prevăzut, încă de la debutul din 2003 evenimente dedicate valorilor culturale şi naturale ale grădinilor şi rolul esenţial pe care acestea îl joacă în creşterea calităţii vieţii oamenilor şi comunităţilor, din oraşe şi din mediul rural deopotrivă.

Dincolo de deschiderea pentru public a mii de spaţii verzi valoroase, programul „Rendez-vous aux jardins” promovează şi înlesneşte adoptarea măsurilor şi recomandărilor iniţiatorilor - Ministerul Culturii din Franţa, la nivel european, respectiv Institutul Naţional al Patrimoniului, la nivel naţional - în direcţia promovării, protejării, conservării, restaurării şi punerii în valoare a grădinilor istorice, precum şi în privinţa formării continue a specialiştilor şi practicienilor domeniului pentru asigurarea transmiterii cunoaşterii.

În calitate de coordonator şi promotor naţional, Institutul Naţional al Patrimoniului va promova toate iniţiativele interesante stârnite în cadrul programului „Rendez-vous aux jardins”, ca modele de bună practică pentru iniţiative similare, pe termen cât mai lung.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.