Institutul Naţional al Patrimoniului (INP) a lansat în dezbatere publică două propuneri de normative în domeniul restaurării picturii murale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Institutul Naţional al Patrimoniului a anunţat vineri că supune consultării publice două propuneri de Normative în domeniul conservării-restaurării componentelor artistice ale  monumentelor istorice: „Norme metodologice şi indicator de norme de deviz pentru lucrări de conservare-restaurare a picturii murale a fresco, a fresco şi a secco - în tehnica tempera şi a tencuielilor decorative, părţi integrante ale monumentelor istorice” şi „Norme metodologice şi indicator de norme de deviz pentru lucrări de conservare-restaurare a picturii murale a secco - lianţi organici şi a stucaturii policrome, părţi integrante ale monumentelor istorice”.

INP a demarat, conform atribuţiei sale de a propune Ministerului Culturii, iniţierea de acte normative în domeniul protejării monumentelor istorice, actualizarea Metodologiei de restaurare a componentelor artistice (MC / I-A/ 2000 aprobată prin OM nr. 2325 / 04.08.2006) – aflată în vigoare.

Această iniţiativă s-a concretizat, până în momentul de faţă, în două proiecte de normativ în domeniul restaurării picturii murale, stucaturilor şi tencuielilor decorative, care, pe de o parte, aduc la zi Normele metodologice de conservare-restaurare în vigoare, iar pe de alta, asigură, prin intermediul Indicatorului de norme de deviz, alinierea la reglementările naţionale în vigoare privind consumurile de resurse, ofertarea şi decontarea lucrărilor ce se finanţează total sau parţial din fonduri publice.

La redactarea celor două proiecte au participat personalităţi din domeniul restaurării monumentelor istorice, experţi atestaţi ai Ministerului Culturii: prof. univ. dr. Oliviu Boldura - coordonator, dr. Ioan Darida, prof. univ. dr. Carmen Solomonea, conf. univ. dr. Maria Dumbrăvician, drd. Oana Gorea, prof. univ. dr. Ioana Gomoiu (investigaţii biologice), prof. univ. dr. Gheorghe Niculescu (investigaţii fizico-chimice).

Componenta de Indicator de norme de deviz a fost elaborată de ing. Liliana-Geta Rusu, expert achiziţii publice.

„Invităm întreaga comunitate profesională din domeniu şi orice persoană implicată în protejarea patrimoniului cultural să consulte cele două proiecte şi să transmită comentarii, observaţii sau sugestii de optimizare a documentelor, completând Formularul de transmitere a amendamentelor corespunzător fiecărei propuneri de normativ”, a transmis INP.

Formularele de pe site-ul INP, completate, pot fi trimise prin e-mail (secretariat@patrimoniu.ro şi iozefina.postavaru@patrimoniu.ro) sau prin poştă, la sediul INP (Str. Ienăchiţă Văcărescu, nr. 16 Bucureşti, Sector 4), până pe  31 mai 2021, urmând ca amendamentele să fie sistematizate în cadrul Oficiului Norme şi Metodologii al INP, iar concluziile să fie trase în cadrul unei dezbateri finale, găzduite de INP înainte de transmiterea documentelor spre avizare forurilor competente.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.