Gloria Steinem, co-fondatoare a revistei Ms., una dintre cele mai cunoscute şi apreciate feministe, jurnalistă şi activistă pentru drepturile sociale, este de părere că faptul că există încă o zi internaţională dedicată femeilor înseamnă că problemele nu au fost rezolvate. Ea susţine că „prima condiţie a democraţiei” este ca fiecare să poată lua decizii pentru sine legat de propriul trup.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Lider al mişcării femeilor din Statele Unite în anii 1960-1970, Steinem este şi co-fondator al Women’s Media Center, care are ca obiectiv să „le facă pe femei vizibile şi puternice în media”.

„Dacă faci un singur lucru adevărat, va reprezenta o schimbare oriunde ajunge”, a spus ea într-o discuţie cu redactorul-şef al publicaţiei Variety, Claudia Eller.

Steinem consideră: „Faptul că avem o Zi Internaţională a Femeii înseamnă că încă avem probleme. Nu există o Zi Internaţională a Bărbatului. Doar oamenii cu mai puţină putere sau evenimentele istorice uitate au nevoie de o Zi pentru a fi parte din prezent. Totuşi, este un pas important, pentru că fiecare notificare este mai bună decât niciuna”.

Anul acesta, a mai spus ea, „am putea începe prin a admite de la început de ce femeile sunt subordonate. Avem un singur lucru pe care bărbaţii nu îl au - uter - şi ei nu se pot perpetua”. 

Ea a vorbit şi despre probleme ridicate de legalizarea întreruperilor de sarcină şi a susţinut că „prima condiţie a democraţiei” este ca fiecare să poată lua decizii pentru sine legat de propriul trup, iar acest drept a fost în mod susţinut negat femeilor.

Steinem a subliniat că rata agresiunilor sexuale şi a violurilor a crescut şi singura veste bună acum este că ele pot fi raportate.

Activista a vorbit şi despre egalitatea în ceea ce priveşte remuneraţia. „Schimbarea este înceată. Ca un copac, creşte de jos în sus. Şi mai avem un drum lung de parcurs. Dar trebuie să continuăm şi să sărbătorim cât de departe am ajuns. Şi ne-am şi distrat făcând asta. Susţinându-ne şi găsind noi moduri de a lucra reprezintă sursa schimbării de zi cu zi, precum şi bucurie şi comunitate”, a mai spus ea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.