"Geţii lui Burebista şi lumea lor" de Radu Oltean, o carte-unicat, document de reconstituire istorică, a apărut în colecţia "Istorie" a editurii Humanitas şi poate fi comandată pe site-ul librăriei la preţul de 95 de lei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Cele şase secole de istorie a tracilor, cu un accent aparte pe istoria geţilor, pe care le‑am povestit şi ilustrat în paginile acestei cărţi alcătuiesc unul dintre cele mai captivante şi mai puţin cunoscute capitole din trecutul strămoşilor noştri. Începuturile sale se pierd în ceţurile preistoriei şi ale legendei. Încă din secolul romantic, căutându‑ne identitatea ca popor, am tot adăugat şi mai adăugăm şi azi peste urmele trecutului straturi de mit şi de legendă, în care să ne oglindim noi, cei de‑acum, cu nevoile, îndoielile şi dorinţele noastre. Sper însă că această carte de istorie, bazată pe izvoarele din vechime şi pe ştiinţa celor care şi‑au petrecut o viaţă cercetându‑le, a reuşit să vă deschidă porţile unei lumi la fel de fascinante ca miturile mai vechi sau mai noi şi, mai ales, că v‑a adus cu câţiva paşi mai aproape de adevărul istoric", spune Radu Oltean.

Radu Oltean (n. 1970) este unul dintre cei mai apreciaţi autori de ilustraţie documentară cu subiect istoric. A absolvit Academia de Arte din Bucureşti, Secţia grafică, în 1997. A debutat cu seria de colaborări cu Neagu Djuvara: "Cum s-a născut poporul român" (2001), "Mircea cel Mare şi luptele sale cu turcii" (2001), "De la Vlad Ţepeş la Dracula Vampirul" (2003; trad. engl. From Vlad the Impaler to Dracula the Vampire, 2011), apărute la Humanitas.

Pasiunea sa pentru ilustraţia documentară este dublată de aplecarea spre studiul ştiinţific al istoriei; lucrările sale se bazează pe analiza riguroasă deopotrivă a izvoarelor directe şi a cercetărilor celor mai recente. A conceput proiecte editoriale care valorifică un patrimoniu iconografic cvasinecunoscut publicului larg: "Bucureştii - 550 de ani de la prima atestare documentară" (editor şi coordonator, 2009), "Carol Popp de Szathmari, fotograful Bucureştilo"r (2013, în colaborare cu Emanuel Bădescu), "Bucureştii Belle-Epoque" (2016, în colaborare cu Emanuel Bădescu).

Volumul "Art historia. Ilustraţia istorică între artă şi ştiinţă / Historical Illustration Between Art and Science" (2018) reuneşte cele mai frumoase lucrări ale sale, apărute în ţară sau în prestigioase publicaţii de profil din străinătate, cu care colaborează în mod constant. Din ampla sinteză, unică în spaţiul istoriografiei noastre, "Cetăţi, castele şi alte fortificaţii din România" a publicat primele două volume (în 2016, urmat de ediţia în limba engleză, şi în 2020); cele două volume care întregesc seria apar tot la Humanitas. "Dacia: Războaiele cu romanii. I. Sarmizegetusa" (2014), primul dintr-o serie de două volume bogat ilustrate care sintetizează stadiul actual al cercetărilor în domeniu, a fost tradus în spaniolă şi în engleză şi reeditat la Humanitas în 2019.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.