Geta Brătescu, marea doamnă a artei conceptuale din România, a murit miercuri, la vârsta de 92 de ani, potrivit Uniunii Artiştilor Plastici.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Artista Geta Brătescu, una dintre figurile centrale ale artei postbelice est-europene, cu o carieră impresionantă, de peste 60 de ani, s-a bucurat de apreciere în rândul publicului şi al specialiştilor din domeniul artelor, în întreaga lume.

Pavilionul României la Bienala Internaţională de Artă de la Veneţia, care a găzduit în 2017 proiectul „Apariţii" al artistei, a fost unul dintre mai admirate şi s-a bucurat de articole elogioase în mass-media internaţională.

Geta Brătescu s-a născut la 4 mai 1926, Ploieşti. Opera sa artistică include lucrări de grafică, desen, colaj, fotografie şi ilustraţie de carte.

A urmat Facultatea de Litere a Universităţii Bucureşti în perioada 1945 - 1949, iar profesori i-au fost George Călinescu şi Tudor Vianu, apoi Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” Bucureşti, între 1969 - 1971. A început studiile de artă în 1945, la Academia de Arte Frumoase, sub îndrumarea maestrului Camil Ressu, dar a fost forţată să le întrerupă din cauza cenzurii comuniste.

Geta Brătescu a primit în 2008 titlul de Doctor honoris causa al Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti, acordat pentru remarcabila sa contribuţie la dezvoltarea artei românesti contemporane. Un sumar al creaţiei sale a făcut obiectul retrospectivei personale organizate la Muzeul Naţional de Artă în decembrie 1999. În luna mai 2007 artista a expus desene inedite la UNAgaleria în expoziţia cu titlul „Cinci minute”.

Geta Brătescu este considerată una dintre cele mai importante artiste contemporane din România, cu o foarte mare vizibilitate în străinătate, creaţiile sale regăsindu-se în muzee prestigioase ale lumii, precum MOMA New York, Tate Londra şi Muzeul de Artă Modernă din Viena.

Istoricul de artă Catherine de Zegher a caracterizat-o pe artista din România drept „o voce independentă", care „a contribuit, de-a lungul secolului XX şi la începuturile celui de-al XXI-lea, la dezvoltarea progresivă a artei".

Membră a Uniunii Artiştilor Plastici din România, a fost o artistă completă care a ales ca mijloc de expresie atât mediile tradiţionale, cât şi pe cele noi, realizând deopotrivă lucrări de grafică, gravură, desen şi colaj textil, tapiserie, obiect, actiune, fotografie, foto-instalaţie, film.

„Odată cu plecarea ei, cotidianul dobândeşte valenţa eternităţii”, a transmis UAP.

În ianuarie 2018, a fost decorată Ordinul Naţional „Steaua României", oferit de preşedintele României Klaus Werner Iohannis. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.