Oraşul Wiesbagen din Germania a retras în noaptea de marţi spre miercuri o statuie aurită a şefului Statului turc, instalată în centrul oraşului în cadrul unui festival artistic, din cauza controverselor pe care le-a provocat în societate, potrivit AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Împreună cu Poliţia, municipalitatea a decis să demonteze statuia pentru că nu mai putea fi asigurată securitatea ei", a indicat primarul într-un mesaj pe contul de Twitter. Ea a fost mutată cu o macara. 

Această statuie de patru metri înălţime a preşedintelui Recep Tayyip Erdogan aurită, care îl înfăţişează pe liderul turc cu degetul ridicat într-o postură hotărâtă a fost instalată la începutul săptămânii în oraş de organizatorii festivalului de artă Biennale din Wiesbaden.

Festivalul, care a obţinut autorizaţie de la autorităţile locale, are anul acesta tema "bad news" (veşti proate) şi încerca prin această statuie să provoace publicul la discuţii. 

La puţin timp după ce statuia a fost amplasată, comentarii insultătoare, printre care "Hitler turc", au fost scrise pe monument. Un responsabil cu securitatea, Oliver Franz, a declarat cotidianului Wiesbadener Kurier că "a observat cuţite", după ce atmosfera a devenit "agresivă" între cele două tabere, partizanii şi contestatarii lui Erdogan.  

Situaţia a determinat primăria să decidă retragerea construcţiei artistice. 

Directorul teatrului din Wiesbaden, aflat la originea acţiunii, Uwe Eric Laufenberg, a apărat iniţiativa în numele libertăţii de expresie. "Am montat statuia pentru a discuta despre Erdogan", a spus el, citat de agenţia DPA. "Într-o democraţie trebuie să putem sprijini toate opiniile", a adăugat el. 

Un responsabil local al partidului de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), Emil Sänze, a denunţat "prostia" organizatorilor care "oferă o scenă unui despot care îşi petrece timpul umilind germanii". 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.