Galeria Eastwards Prospectus participă în noiembrie la două târguri internaţionale de artă: Artissima (2-4 noiembrie, Torino), cu o serie de lucrări istorice semnate de Tania Mouraud, şi LOOP (20-22 noiembrie, Barcelona), cu un video al lui Pavel Brăila.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La a treia sa participare la Artissima, după cele din 2015 şi 2017, Eastwards Prospectus va fi singura galerie românească prezentă în secţiunea Back to the Future, dedicată redescoperirii unor pionieri ai artei contemporane. Pentru că Artissima sărbătoreşte la această ediţie 25 de ani de existenţă, secţiunea "Back to the Future" se concentrează pe perioada 1980-1994, reprezentând cei 15 ani care au precedat înfiinţarea târgului - o ocazie rară pentru vizitatori de a descoperi direcţiile artistice de la acel moment şi de a evalua impactul lor asupra practiciloractuale. 

În acest context, Eastwards Prospectus prezintă lucrări din perioada 1988-1994 ale Taniei Mouraud, o figură majoră a artei contemporane franceze. De trei decenii, ea îşi canalizează interesul faţă de scrieri şi plasticitatea limbajului într-un tip de lucrări pe care le numeşte "Ecritures". Prezentarea de la Artissima se va axa pe mai multe compoziţii în care cuvintele se formează pe peretele alb din forme negre stilizate. Un alt element important al prezentării va fi o pictură muralăreprezentativă pentru demersul artistei de a explora scrierile la scară arhitecturală, prin intermediul unor cuvinte ale căror litere sunt alungite până la limita legibilităţii.  

Anul acesta, secţiunea" Back to the Future" (coordonată de curatorul independent Anna Daneri) cuprinde lucrări de la 21 de artişti, prezentate de 23 de galerii într-o zonă distinctă amenajată ca o expoziţie muzeală. Artissima este singurul târg din Italia care se concentrează exclusiv pe arta contemporană. De-a lungul timpului şi-a câştigat o reputaţie la nivel internaţional pentru focusul pe practicile experimentale şi pentru promovarea unor artişti şi galerii în ascensiune. La ediţia aniversară din 2018 participă 195 de galerii şi sunt aşteptaţi peste 50.000 de vizitatori.

Pavel Braila,
Pavel Braila, "Kick Off", 2010, prin amabilitatea artistului şi a galeriei Eastwards Prospectus

La LOOP Fair, fondat în urmă cu 15 ani ca primul târg dedicat descoperirii, promovării şi achiziţiei de lucrări deartă video, Eastwards Prospectus va aduce în faţa publicului videoul "Kick Off" (2010), al lui Pavel Brăila. La originea sa se află amintirea jocurilor din copilărie, când Pavel Brăila bătea singur mingea afară, după orele de şcoală, până când prietenii lui ieşeau şi ei să joace fotbal. Într-o formă simplă, dar de impact, artistul filmează o minge udă de fotbal care loveşte în mod repetat uşa unui garaj, lăsând de fiecare dată o nouă urmă. Lovitură după lovitură, uşa devine o pânză pentru jucătorul nevăzutîn care orice privitor se poate proiecta.

În total, 42 de galerii au fost selectate la LOOP Fair 2018 de către un comitet format din Haro Cumbusyan, Renee Drake, Josée &Marc Gensollen, Isabelle Lemaître, şi prezidat de Jean-Conrad Lemaître. Aceasta este cea de-a treia participare consecutivă a galeriei Eastwards Prospectus la târgul de artă video din Barcelona.

Artistă imposibil de încadrat într-un curent, Tania Mourand (născută în 1942, în Paris) are o operă polimorfă, într-o continuă evoluţie din 1960, anul în care a început să lucreze. De la pictură, fotografie şi instalaţii, la performance-uri, video şi sunet, toate se regăsesc în practica ei. Indiferent de mediul folosit, a cercetat condiţia umanăîn jurul unor teme ca feminismul şi consumerismul şi a explorat mereu relaţia dintre artăşi legăturile sociale.

Pavel Brăila (născut în 1971, în Chişinău) a participat, începând cu mijlocul anilor ’90, la numeroase expoziţii şi festivaluri de film, cu filme, lucrări video, fotografii şi performance-uri. Şi-a câştigat faima internaţională odată cu selectarea la documenta11 (Kassel, 2002), cu filmul Shoes for Europe. În 2017, a fost prezent din nou în programul documenta (Atena şi Kassel), cu o serie de lucrări noi. A mai participat la bienala Manifesta 10 (2014) şi a realizat conceptul artistic al primului Pavilion al Republicii Moldova la Expoziţia Universală (Milano, 2015).


Eastwards Prospectus este o galerie de artă contemporană cu un program vibrant de expoziţii dedicate unor valori confirmate din arta internaţională, precum şi unor artişti în afirmare, în special din Europa de Est, ale căror lucrări au o putere de fascinaţie la nivel internaţional. Înfiinţată în 2014, Eastwards Prospectus are un spaţiu versatil de expunere, care permite organizarea simultană a două expoziţii sau desfăşurarea uneia de amploare pe două niveluri. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.