La gala Pen America, Jodie Foster, Awkwafina, Lin-Manuel Miranda, Wole Soyinka, alături de artişti şi intelectuali din New York, au cerut, marţi seară, eliberarea a trei scriitori iranieni încarceraţi, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această seară de gală, prima după 18 luni de pandemie la New York, a fost în mare parte consacrată lui "Baktash Abtin, Keyvan Bajan şi Réza Khandan Mahabadi, trei autori închişi de autorităţile iraniene pentru scrierile lor, apărarea libertăţii de exprimare şi opoziţia faţă de cenzura statului", potrivit organizaţiei cu sediul la New York, centru economic şi cultural al Statelor Unite. 

La Muzeul american de istorie naturală, în Central Park, sub replica unei balene albastre şi a scheletelor de dinozauri, 500 de persoane au participat la serata, tipică înaltei societăţi newyorkeze, în care s-au strâns fonduri pentru o cauză. 

Directoarea Pen America Suzanne Nossel, care le-a decernat un premiu pentru "libertatea de exprimare", a salutat "curajul scriitorilor care ne obligă să ne reînnoim promisiunea colectivă de a apăra societăţile libere". 

Cei trei iranieni, încarceraţi de un an în închisoarea din Evin, au răspuns într-o scrisoare citită de dramaturgul Lynn Nottage că "premiul aparţine tuturor persoanelor persecutate în Iran şi în alte părţi".                

"Poetul şi cineastul Abtin, romancierul şi jurnalistul Bajan şi scriitorul şi criticul literar Khandan Mahabadi" au fost condamnaţi în mai 2019 la 6 ani de închisoare după urmăriri false pentru propagandă şi subminarea securităţii naţionale", a amintit Pen America într-un comunicat. 

O petiţie adresată preşedintelui iranian ultra-conservator Ebrahim Raissi în care i se cere eliberarea celor trei scriitori a fost semnată de 370 de artişti şi intelectuali, printre care autoarea canadiană Margaret Atwood, laureaţii premiului Nobel pentru Literatură, sud-africanul J. M. Coetzee şi turcul Orhan Pamuk, precum şi actorii americani Meryl Streep şi Alec Baldwin.

Gala anuală a Pen America se înscrie în seria reluărilor marilor seri filantropice, culturale care au clădit reputaţia istorică a New York-ului, până la pandemia de Covid-19 din 2020. 

Serata Pen America a fost prezentată anul acesta de actriţa şi regizoarea americană Jodie Foster, actriţa şi cântăreaţa de rap de origine chineză Awkwafina, laureatul cu Nobel pentru Literatură din 1986 nigerianul Wole Soyinka, actorul şi compozitorul newyorkez de origine portoricană Lin-Manuel Miranda.

Două îngrijitoare din California, Mimi Khin Hall şi Gail Newel, care luptă contra coronavirusului dar care au spus că sunt ţinta ameninţărilor şi presiunilor provocate de dezinformarea despre pandemie, au fost de asemenea premiate de Pen America.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.