Partidele şi instituţiile de presă care au oficializat relaţia, Jandarmeria Română şi DIICOT se numără între repetenţii libertăţii de exprimare, „premiaţi” luni seară la gala FreeEx organizată de ActiveWatch. La acelaşi eveniment au fost recompensaţi cu diplome, printre alţii, o campanie de stârpire a invidiei de breaslă, poliţiştii judiciari care au anchetat ameninţările primite de Emilia Şercan şi doi asistenţi medicali de la Spitalul Universitar care luptă pentru curăţenie în spitale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La cea de-a 20-a gală FreeEx au fost acordate 11 diplome, „de bine şi de repetenţie”, după cum a spus gazda serii, Mircea Toma.

Premiul „Grup de manipulare organizată” a revenit partidelor şi instituţiilor de presă care, după un lung concubinaj maladiv, au oficializat relaţia şi  pregătesc o nouă garnitură de ciocoi. Mircea Toma i-a dat exemplu pe Carmen Avram (ex Antena3) şi Rareş Bogdan (ex Realitatea TV), care se află acum pe listele PSD, respectiv PNL pentru alegerile europarlamentare.

Premiul „Breaking news, breaking spinare” a fost acordat Jandarmeriei Române pentru şarjele de gaze, lovituri şi înjurături aplicate jurnaliştilor care au transmis din mijlocul evenimentelor din 10 august 2018.

Premiul „Autorităţi pentru Protecţia Datelor care Deranjează” a mers către Autoritatea Naţională pentru Supravegherea Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) şi Poliţiei Teleorman pentru indiscreţia de a ajunge la sursele Rise Project.

Prezent la eveniment, Paul Radu (fondatorul Rise Project) a trecut în revistă acţiunile ANSPDCP şi ale Poliţiei Teleorman, însă legat de hărţuirea jurnaliştilor români a mărturisit: „Comparat cu Serbia şi Bosnia, la noi e nimic”.

Premiul „Hai cu mine la baie!”, pornind de la „invitaţia” făcută de Liviu Dragnea unui jurnalist Pro TV, a fost acordat tuturor politicienilor care au fost impertinenţi, aroganţi cu jurnaliştii care nu le-au ridicat mingi la fileu.

Premiul „Direcţia de Hărţuire şi Intimidare a avertizorilor de integritate” a fost dedicat procurorilor DIICOT care au anchetat-o abuziv pe jurnalista Gabriela Scraba (ex-SRR) pentru că a comunicat cheltuielile excesive ale fostului şef al radioului public.

„Am trăit un stres groaznic”, a spus Scraba. „Şi acum tresar când aud soneria şi nu ştiu că vine cineva la mine”.

La gală au fost acordate şase premii pentru libertatea de exprimare pe 2018 - 2019.

Premiul „Avocat al dracu’” a revenit avocatei Elenina Nicuţ pentru victorii nesperate în lupta cu duşmanii liberului acces la informaţii de interes public.

Ea a câştigat definitiv în instanţă procesul intentat de Nadina Ene Dogioiu împotriva Curţii Constituţionale, care a ignorat însăşi Constituţia, în special dreptul la informaţii de interes public. De asemenea, avocata a câştigat, în primă instanţă, alte două procese împotriva MApN (intentat de Emilia Şercan) şi PSD (intentat de Ovidiu Vanghele). 

Premiul „Nu mi-e foame de bucate, mi-e foame de sănătate!” a revenit asistenţilor medicali Mariana Luceanu şi Daniel Simion, de la Spitalul de Urgenţă Universitar Bucureşti, pentru energia cu care luptă pentru curăţenie în spitale, peste tot, de la coridoare până la buzunare.

Simion, prezent la gală, a declarat că a început, alături de colega lui, această acţiune în urmă cu şapte luni şi că, de atunci, sunt hărţuiţi. El a precizat că unitatea spitalicească încă funcţionează în stilul Sorin Oprescu. „Noi încercăm să scoatem la lumină mizeriile care încă se întâmplă”.

Premiul „Incredibil! Sinucidere în masă la Libertatea!” a revenit publicaţiei pentru că, în loc de liniştea conturilor, ziariştii au ales liniştea conştiinţei. Jurnaliştii au anchetat publicitatea mincinoasă apărută în propriul ziar.

Premiul-concurs „Ghici ce grade are Gradea” a fost acordat Comisiei de Etică şi Arbitraj din TVR pentru ca, la rândul ei, să îl înmâneze persoanei care va rezolva următoarea enigmă: Dacă în România există o lege care garantează inamovibilitatea judecătorilor, cum se face că, la TVR, Gradea e mai inamovibilă decât judecătorii, şi asta fără de lege?

Comisia de Etică şi Arbitraj din Televiziunea Română a publicat, în iulie 2018, concluziile sale cu privire la „posibile imixtiuni extra-editoriale în realizarea emisiunii «Starea Naţiei»”, şi alte câteva decizii care au deranjat membri din conducerea executivă a TVR, dar mai ales pe preşedinta-director general, Doina Gradea. Conducerea TVR şi-a dat în judecată propria Comisie de etică şi a angajat în postul de secretar al aceleiaşi comisii un fost ofiţer SRI.
Deşi mai multe organizaţii şi structuri sindicale au cerut repetat demiterea Doinei Gradea, simulacrul de audiere a acesteia în Comisia pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă a Camerei Deputaţilor nu a produs nici un fel de consecinţe, a fost contextul prezentat de Mircea Toma.

Premiul „Capra crapă invidia-n patru” a fost acordat echipei PressOne pentru campania „Trăiască Capra Vecinului”, o campanie de stârpire a invidiei de breaslă şi de revigorare a omeniei.

Premiul „Reacţie şi protecţie rapidă” a fost acordat poliţiştilor judiciari şi procurorilor care l-au calmat pe autorul unor mesaje de ameninţare cu moartea la adresa jurnalistei Emilia Şercan.

ActiveWatch a publicat luni Raportul FreeEx (2018-2019) - Libertatea Presei în România. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.