TVR 1 va difuza sâmbătă, de la ora 21.10, filmul "Astă seară dansăm în familie", o producţie 1972, în regia lui Geo Saizescu şi după scenariul semnat de Geo Saizescu şi Ion Băieşu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Nu vă supăraţi... pot să vă zic «tu»?", este una dintre replicile la care cuceritorul Temistocle T. Temistocle (Dem Rădulescu) apelează cu succes de 100% pentru ca orice frumoasă (sau mai puţin frumoasă) tânără (sau mai puţin tânără) să îi cadă în mreje. 

Fără pretenţii prea mari şi cu satisfacţia faptului că, spre deosebire de alţi escroci care operează rudimentar, este „singurul care lucrează în stil european”, Temistocle seduce femei „părăsite, înşelate, singure, bătrâne şi urâte”, de a căror fericire pare să nu se ocupe nimeni. Le abandonează, însă, curând, după ce reuşeşte să obţină de la ele sume mari de bani, cu promisiunea unei căsătorii care nu mai vine niciodată. Alături de „maestru”, ucenicul Alecu A. Alecu (Sebastian Papaiani) învaţă meserie şi se alege, uneori, cu mici câştiguri financiare.

Ion Băieşu povestea într-un interviu că dorinţa de a face un film împreună cu Geo Saizescu a existat de mult timp, stilurile lor de umor fiind similare. "Geo a propus să facem ceva despre nişte escroci sentimentali, citise el un caz relatat în „Scânteia” şi credea că de aici se poate porni. Vreme de câteva luni am chinuit nişte proiecte de subiect, apoi ne-am pus pe adunat tipuri şi gaguri. Voiam să ne apucăm de scris, dar nu ştiam cum se va termina filmul. Scrierea scenariului a fost o plăcere pentru mine. Geo Saizescu e, în viaţa lui particulară, un mare actor. În fiecare zi, înainte de a ne apuca de scris, el juca în faţa mea scena respectivă, iar eu mă prăpădeam de râs", îşi amintea scriitorul.

Geo Saizescu şi-a făcut debutul actoricesc în acest film, în rolul Bizarului, ofiţer de miliţie care îi urmăreşte pe cei doi de la distanţă. Ulterior, regizorul a devenit nelipsit din filmele sale, purtând o serie de elemente distinctive: ochelarii fumurii, pălăria, umbrela, pipa sau trabucul.

"Sunt un actor comic de gest, de situaţie, şi trăiesc fiecare moment cu intensitate. Cu „Astă seară dansăm în familie” îmi îmbogăţesc gama comică. N-am mai făcut aşa ceva. E un comic mai fin, nu de salon, ci mai degrabă de anticameră, de... covor de iută. Oricum, nu e comicul de cameră căptuşită cu scândură a lui Făniţă din „Un surâs în plină vară”. „Astă seară...” este un film constituit în întregime din situaţii comice, puse cap la cap. Fără voia noastră, suntem supuşi acestor situaţii gata create. Ne mişcăm doar în limitele lor, le dăm siluetă", declara Sebastian Papaiani. 

Alături de Dem Rădulescu şi de Sebastian Papaiani, filmul îi are în distribuţie pe unii dintre cei mai mari actori ai comediei româneşti: Vasilica Tastaman, Stela Popescu, Draga Olteanu Matei, Ioana Bulcă, Ştefan Mihăilescu-Brăila. 

Temistocle Popa este cel care semnează coloana sonoră.

Filmările au fost realizate în perioada septembrie - noiembrie 1971 la Turnu Severin, Braşov, Poiana Ţapului, pe litoral şi la Buftea, cheltuielile de producţie însumând 3.544.000 lei.

După comedia "Păcală", difuzată la TVR 1 pe 25 iulie, "Astă seară dansăm în familie" şi "Grăbeşte-te încet!" sunt celalalte două filme de succes ale anilor '70-'80, regizate de Geo Saizescu, pe care telespectatorii le pot vedea sâmbăta seara, de la ora 21.10, pe 1 şi 8 august. 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.