Opt capodopere ale cinematografiei romaneşti, regizate de Ion Popescu Gopo, Mircea Drăgan, Manole Marcus, Dan Piţa, Mircea Daneliuc, Mihai Constantinescu, Gheorghe Naghi, Nicolae Mărgineanu, vor putea fi urmărite în premieră, în fiecare sâmbătă, de la ora 23.00, la Digi24.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În acest weekend, „De trei ori Bucureşti” (1967), în regia lui Ion Popescu Gopo, Mihai Iacob şi Horea Popescu poate fi văzut în premieră la Digi24, de la ora 23.00.

Producţia arată trei poveşti distincte care au loc în Bucureşti, regizate de 3 regizori distincţi, cu ocazia aniversării a 500 de ani de atestare a oraşului. Prima parte, „Întoarcerea” îl arată pe un bărbat singur, în noaptea de Revelion, care ar vrea să se întoarcă la fosta soţie, dar nu îndrăzneşte. Următoarea, ”Aterizare forţată”, îl prezintă pe un pilot care aşteaptă răspunsul iubitei la cererea în căsătorie, în timp ce zboară împreună deasupra Bucureştiului. Ultima, „Oraşul meu”, este un tur muzical coregrafic al Capitalei care îl are ghid pe Ion Popescu Gopo. Filmul are peste un milion de spectatori în cinematografele din România, conform statisticii din 2014 a Centrului Naţional al Cinematografiei.

Pe 11 iulie, va fi difuzat filmul „Columna” (1968), în regia lui Mircea Drăgan, cu Amza Pellea, Ilarion Ciobani, Florin Piersic şi Gheorghe Dinică printre actorii principali. Acţiunea are loc după un scenariu scris de Titus Popovici şi este plasată în perioada 106 - 111 d. Hr., în timpul celui de-al doilea război daco-roman, când Dacia a fost transformată în provincie romană. În esenţă, producţia poate fi privită ca o explicaţie romanţată a procesului istoric complex de formare a poporului român. Filmul se află pe locul 7 în topul celor mai vizionate filme româneşti, conform Uniunii Autorilor şi Realizatorilor de Film din România şi a fost propus de România, în 1969, la Premiile Oscar, categoria „Film străin”, dar nu a fost nominalizat.

„Canarul şi viscolul” (1969), în regia lui Manole Marcus, poate fi urmărit la Digi24 pe 18 iulie. Filmul este o adaptare a nuvelei „Lupta cu somnul” de Ioan Grigorescu şi profită de permisivitatea politică a momentului pentru a-i arăta pe primii socialişti, în perioada „luptei ilegale”, când Partidul Comunist fusese interzis prin lege. Distribuţia îi include pe Mircea Albulescu, Jean Constantin, dar şi câţiva actori aflaţi la debutul lor cinematografic. Muzica filmului este construită în jurul piesei laitmotiv „Canarul” a formaţiei Phoenix, fiind prima ocazie a artiştilor să compună muzica unui film, dar şi să apară în film interpretând piesa în deschiderea filmului.

„Singurătatea florilor” (1976), în regia lui Mihai Constantinescu, va fi difuzat pe 25 iulie. Producţia a fost realizată după scenariul prozatorului Octav Pancu-Iaşi şi îl prezintă pe un medic egoist şi insensibil care a primit un buchet de flori şi vrea să îl dăruiască mai departe. Din cauza caracterului său, prietenii şi familia l-au scos din vieţile lor, iar încercarea sa de a dărui florile se dovedeşte a fi o misiune imposibilă pentru că nimeni nu doreşte să îl primească înapoi pe medic. Personajele principale sunt interpretate de Radu Beligan, Toma Caragiu, Valeria Gagialov, Micaela Caracaş, Colea Răutu şi George Constantin.

Pe 1 august, va fi difuzat „Duhul aurului” (1974), în regia lui Dan Piţa şi Mircea Veroiu. Filmul are la bază două povestiri de Ioan Agârbiceanu, „Vâlva băilor” şi „Lada” şi are îi are în distribuţie, printre alţii, pe Leopoldina Bălănuţă, Lucian Boga, Dora Ivanciuc, Elisabeta Jar şi Ernest Maftei. „Duhul aurului” pune stăpânire pe un orăşel de mineri din Apuseni, unde un hoţ de aur este dispus să facă orice pentru a cuceri o cârciumăreasă focoasă şi bogată, iar acţiunea este prezentată în două părţi: „Mârza” şi „Lada”. Filmul a fost vizionat de peste un milion de spectatori, conform statisticii făcute de Centrul Naţional al Cinematografiei.

Ecranizarea capodoperei lui I.L. Caragiale „D-ale carnavalului” (1958), în regia lui Gheorghe Naghi şi Aurel Miheleş, va fi difuzată pe 8 august, de la ora 23:00. În realizarea filmului au fost preluate scene şi din piesa „Conu Leonida faţă cu reacţiunea” ale aceluiaşi dramaturg român. Acţiunea îl prezintă pe frizerul Nae Girimea care tulbură liniştea unei mahalale bucureştene, când îşi face o nouă amantă, pe Didina. Amanta sa oficială, Miţa Baston şi cel al Didinei, Pampon, sunt roşi de gelozie şi îl caută, în timpul unui carnaval, pentru a-l pedepsi. Lucrurile de complică şi mai mult când apare Crăcănel, cel care o întreţinea pe Miţa.

„Ediţie specială” (1989), o comedie în regia lui Mircea Daneliuc, va putea fi urmărită pe Digi24 în data de 15 august, de la ora 23:00. Acţiunea îl surprinde pe tânărul jurnalist, Matei Olaru, care asistă, din întâmplare, la un eveniment pe stradă, în care o comunistă este arestată. Ziaristul intervine în apărarea femeii, care reuşeşte să scape, el fiind arestat în locul ei. După ce este eliberat, Matei începe să o caute pe Ada, tânăra frumoasă pe care a salvat-o. Filmul îi are în distribuţie pe Ştefan Iordache, Ioana Crăciunescu, Mircea Albulescu, Dem Rădulescu şi a fost văzut de aproape două milioane de spectatori români până în 2014, conform Centrului Naţional al Cinematografiei.

Pe 22 august, Digi24 va difuza filmul „Stefan Luchian” (1981), regizat de Nicolae Margineanu. Producţia evocă viaţa pictorului român Ştefan Luchian, a cărui copilărie a fost marcată de stabilitate financiară datorită unei moşteniri importante. Însă, fire boemă şi risipitoare, pictorul ajunge să se întreţină cântând la flaut în orchestra Teatrului Naţional. Când apar primele semne ale sclerozei multiple, boală care îi va aduce şi sfârşitul, iubita îl părăseşte şi rămâne doar cu câţiva prieteni apropiaţi. Chiar şi când îi paralizează degetele, Luchian continuă să picteze cu penelul legat de braţ, iar înainte de a se stinge, George Enescu îl vizitează pentru a-i cânta la vioară şi a-i alina suferinţa. În rolul principal este Ion Caramitru, în timp ce din distribuţie fac parte: George Constantin, Maria Ploae, Victor Rebengiuc, Adrian Pintea, Ovidiu Schumacher, Mircea Constantinescu, Carmen Maria Strujac, Vasile Niţulescu. În anul 2014, producţia înregistrase aproape un milion şi jumătate de spectatori, potrivit statisticii făcute de Centrul Naţional al Cinematografiei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.