Situl arheologic Shahr-i Sokhta, adică Burnt City, din Iran, abandonat din cauze necunoscute în anul 2350 î.e.n, a fost mult timp un tezaur de descoperiri arheologice unice. Tehran Times a anunţat săptămâna aceasta că o echipă de arheologi iranieni, sârbi şi italieni a descoperit figurine rare de oameni şi animale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Figurinele includ diverse modele de animale, în special vaci, precum şi statui umane, care sunt sub formă de femei şi bărbaţi în picioare”, a declarat arheologul iranian Hossein Moradi pentru Agenţia de ştiri iraniană pentru muncă. De asemenea, în timpul săpăturii a fost găsit un cuptor.

Arheologii nu sunt siguri ce ar fi putut însemna aceste figurine - cercetările nu s-au dovedit concludente. Doar 4% din Burnt City a fost excavat, chiar şi după ani de experţi care au lucrat la proiect. 

Unul dintre cele mai mari oraşe timpurii din lume şi acum un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO, Burnt City este cunoscut că a fost casă pentru oameni care făceau negoţ cu cei din Mesopotamia şi de pe Valea indului, în special cu cei care locuiau în alt oraş care a rămas necunoscut cercetătorilor. 

Pentru arheologi, datorită amplorii şi interconexiunii sale, Burnt City a dus la numeroase descoperiri interesante. Printre acestea se numără o oală pictată cu diverse imagini ale unui ibex; luate împreună, acele imagini fiind considerate de unii primele animaţii. Acolo a fost găsit şi cel mai vechi set de table şi zaruri. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.