Cea de-a 74-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes va avea loc între 6 şi 17 iulie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Evenimentul nu a fost organizat de 5 ori 

Festivalul nu a putut avea loc în 1939, an în care a fost anulat din cauza intrării Franţei în al Doilea Război Mondial (prima ediţie având loc după conflict, în 1946). În 1948 şi în 1950, din motie economice nu a fost organizat, iar în 1968 (întrerupt de evenimentele din mai) şi în 2020 din cauza pandemiei de Covid-19. 

Regizorii care au câştigat trofeul Palme d'Or de două ori

Regizorii care au câştigat de două ori Palme d'Or sunt: Francis Ford Coppola "Conversation" şi "Apocalypse Now"), Shohei Imamura ("Balada lui Narayama" şi "Unagi"), Bille August ("Pelle, the conqueror" şi "Cele mai bune intenţii"), Emir Kusturica ("Tata în călătorie de afaceri" şi "Underground"), fraţii Dardenne ("Rosetta" şi "L'enfant"), Michael Haneke ("Panglica albă" şi "Amour"), Ken Loach ("Mângâierea vântului" şi "I Daniel Blake") şi suedezul Alf Sjöberg ("Torment" şi "Domnişoara Julia"). 

Doar 4 regizoare - din 24 de filme - sunt anul acesta în competiţie. Singura femeie care a câştigat Palme d'Or este Jane Campion, în 1993 cu "Lecţia de pian". Trei regizoare din Franţa: Mia Hansen-Love, Catherine Corsini şi Julia Ducournau, precum şi Ildiko Enyedi din Ungaria pot spera la o surpriză la această ediţie. În istoria festivalului, nu au fost mai mult de 4 femei în cursa pentru trofeul suprem. 

19 frunze de palmier are celebrul trofeu Palme din aur de 18 carate cu o valoare de 20.000 de euro.

Numărul de filme aflate în competiţia celei de-a 74-a ediţii este 24. La prima ediţie a festivalului din 1946, 44 de lungmetraje au fost prezentate în competiţie.

Tot 24 este numărul treptelor de urcat pentru a ajunge la Palais des Festivals, supranumit "scările gloriei".

24 este şi suma în euro pentru participarea, pentru prima dată în 2021, a fiecărui acreditat pentru protejarea mediului înconjurător şi compensarea emisiilor de carbon. Sumele strânse vor fi integral direcţionate către programe de compensare a emisiilor de carbon, în cadrul noii politici de mediu a Festivalului de la Cannes. 

Mai mult de 150 de lungmetraje la toate secţiunile (competiţia oficială, Cannes Premières, Cinéma pour le climat, Un certain regard, Séances de minuit, La Quinzaine des réalisateurs, La semaine de la critique, Cannes Classics, Cinéfondation). 

Bugetul mediu în euro al Festivalului de la Cannes este de 20 de milioane: Statul şi comunităţile locale (Cannes, Consiliul regional Provence-Alpes-Cote d'Azur, Consiliul general din Alpes Maritimes) finanţează jumătate, restul provenind de la sponsori.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.