Expoziţia „La NORD de cuvinte”, care cuprinde 28 de imagini realizate de Rareş Beşliu în primele două expediţii la Svalbard şi Groenlanda, va avea vernisajul joi, 12 octombrie, în cadrul celei de-a opta ediţii a festivalului internaţional de fotografie Bucharest Photofest.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Fotografiile arată locuri îndepărtate de noi, pe cât de frumoase, pe atât de răscolitoare; peisaje şi animale care spun povestea unei lumi ce se încălzeşte mult prea repede. Gheţari, aisberguri, foci, morse şi urşi polari - sunt cadrele prin care Rareş emoţionează privitorul şi aduce în discuţie subiectul schimbărilor climatice.

„Am văzut cu toţii în documentare aisbergurile uriaşe care se desprind din gheţar - şi cred că asta este cea mai reprezentativă imagine pentru încălzirea globală şi schimbările climatice. Mi-a rămas în minte tunetul gheţii atunci când se sparge şi valurile pe care le face când cade în ocean, la fel cum mă gândesc la ceaţa deasă din Groenlanda, un fenomen rar întâlnit în trecut. Îmi amintesc ţânţarii de acolo, de dincolo de Cercul Polar, dar mai ales mina de cărbuni din Svalbard, care încă funcţionează la Longyearbyen, cea mai nordică aşezare umană. Am văzut şi am trăit toate lucrurile astea, dar nu cred că e nevoie să ajungem cu toţii până aproape de Polul Nord ca să înţelegem prin ce trecem noi şi natura. Îmi doresc ca fotografiile mele să fie de ajuns şi să transmită tot ce eu nu mai pot exprima în cuvinte”, spune Rareş Beşliu.

Expoziţia face parte din proiectul Asociaţiei „La NORD de cuvinte”, care-şi propune ca, prin intermediul fotografiei, să ajungă mai aproape de inimile oamenilor, să ajute şi să contribuie la lupta împotriva efectelor schimbărilor climatice. 

Expoziţia este deschisă publicului în perioada 6-15 octombrie în Piaţa Amzei şi poate fi vizitată gratuit. Vernisajul va avea loc la 12 octombrie de la ora 18:00. 

Rareş Beşliu este fotograful român care documentează artistic natura şi viaţa sălbatică de dincolo de Cercul Polar, printr-o serie de expediţii nordice în Svalbard (unde a ajuns cu spărgătorul de gheaţă până la 81 de grade latitudine nordică), Groenlanda şi Arhipelagul Arctic Canadian. Din experienţa lui, Rareş Beşliu crede că înainte să ai grijă de natură, trebuie să ajungi să o iubeşti. Iar prin fotografia de wildlife şi eforturile sale, speră să apropie oamenii de natură şi de animale, să le transmită emoţii şi să-i facă mai atenţi la modul în care acţiunile lor impactează viaţa. Pentru că doar ACUM nu e prea târziu. Pe lângă România, Rareş a fotografiat până acum viaţa sălbatică în Groenlanda, Svalbard, Islanda, Insulele Feroe, Scoţia, Canada, Cuba, Cipru, Cehia, Italia şi nu numai. În noiembrie 2023 va lansa albumul fotografic „Emoţii”, cu imagini ce ilustrează wildlife-ul din toate colţurile lumii. 

Ajuns la cea de-a 8-a ediţie, este un festival-platformă ce îşi propune să familiarizeze publicul general cu unele dintre cele mai importante, mai actuale şi mai relevante repere fotografice, atât locale, cât şi internaţionale. Ediţia 2023 înseamnă peste 50 de evenimente şi reuneşte peste 150 de artişti locali şi internaţionali. Invitaţi: Mads Nissen (DK), Ragnar Axelsson RAX (IS), Kiliii Yuyan (USA), Maria Kjartans (IS), Tadas Kazakevicius (LT) şi mulţi alţii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.