Institutul Cultural Român de la Londra continuă seria evenimentelor reunite sub titlul "Voices from the Wall. Dacians on Hadrian's Wall"/ „Vocile Zidului. Dacii şi Zidul lui Hadrian”, prin prezentarea unei inedite expoziţii foto-documentare în format 3D. Expoziţia ilustrează, metaforic, construcţia şi apărarea Zidului lui Hadrian de către daci în contextul numeroasei comunităţi de români care locuiesc şi lucrează în Regatul Unit.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Vernisajul de la Carlisle Cathedral, Fratry Hall, va avea loc în 23 martie, de la orele 17:00 la 20:00, în prezenţa E.S. Laura Popescu, ambasadorul României ȋn Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, a Aurei Woodward, directorul ICR Londra şi a scriitoarei şi cercetătoarei Bronwen Riley, iniţiatoarea proiectului, care vor sublinia, în discursurile lor, importanţa acestui demers şi vor oferi detalii de natură istorică.

Expoziţia va fi deschisă spre vizitare până în data de 26 martie.

Acum aproape două mii de ani, pe vremea când Dacia şi Britania făceau ambele parte din Imperul Roman, „Cohors I Aelia Dacorum”, cohortă romană formată din geto-daci, a fost trimisă în Britania pentru a contribui la construcţia şi apărarea Zidului lui Hadrian, fortificaţie aflată în nordul Angliei.

Institutul Cultural Român de la Londra s-a alăturat, încă de anul trecut, istoricului, autoarei şi cercetătoarei Bronwen Riley care a dezvoltat şi derulat un program de conştientizare a prezenţei dacilor pe teritoriul Marii Britanii în rândul publicului larg şi a numeroasei comunităţi de români din nordul Angliei din zonele Manchester, Liverpool şi Carlisle. Programul, derulat cu sprijinul scriitoarei româno-britanice Ioana Morpurgo, a arheologului şi profesoarei Ioana Oltean de la Universitatea Exeter şi a arheologului Tony Wilmott, a constat într-un proiect de „scriere creativă” la care au fost invitaţi să participe adulţi şi copii, membri ai comunităţilor de români din nordul Angliei. Proiectul a beneficiat o finanţare generoasă din partea unor instituţii precum Arts Council England şi Heritage Lottery Fund.

Marea Britanie găzduieşte la acest moment peste un milion de români, iar expoziţia vernisată la Carlisle, parte a programului mai sus menţionat, are menirea de a celebra istoria comună a celor două popoare.

Seria de evenimente, expoziţii şi conferinţe "Voices from the Wall. Dacians on Hadrian's Wall"/ „Vocile Zidului. Dacii şi Zidul lui Hadrian” va fi prezentată anul acesta şi la Manchester şi Londra.

Bronwen Riley este o scriitoare şi istoric britanic, veche prietenă a României. A locuit o vreme alături de localnicii din îndepărtatele sate ale Apusenilor, studiind tradiţii şi obiceiuri locale. Este absolventă de studii clasice la Universitatea Oxford şi s-a specializat în arta post-bizantină din România la prestigiosul Institut Courtauld din Londra. A colaborat cu o serie de reviste şi ziare britanice şi a fost, pentru mulţi ani, editor al ghidurilor publicate de English Heritage. Este autoarea lucrării Journey to Britannia AD 130. From the Heart of Rome to Hadrian's Wall, unde vorbeşte pe larg despre contribuţia cohortei dacice la construcţia Zidului lui Hadrian.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.