Programul cultural TM 2023 din august este un amestec de ritmuri clasice şi contemporane; festivaluri de muzică (pop&rock, barocă, orgă clasică şi operetă), la ateliere de meşteşuguri tradiţionale în lemn, ateliere şi performance-uri de dans contemporan şi multe alte activităţi dedicate tuturor categoriilor de vârstă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Evenimentele lunii încep cu cea de-a doua ediţie a Festivalului Internaţional Orgile Cetăţii, organizat de Asociația Culturală Timorgelfest, care continuă în forţă în luna august cu o varietate de recitaluri şi concerte de orgă. Astfel, ziua de 2 august aduce în Biserica Sfânta Caterina, de la ora 19:00, un recital coral şi de orgă, alături de Voces Timisiensis, dirijorul Lucian Oniţa şi Felician Roşca la orgă. În cadrul aceluiaşi festival, va avea loc duminică, pe 6 august, tot de la ora 19.00, un recital de orgă şi chitară, alături de Alexandru Tulcan la orgă şi Alexandru Creţescu la chitară. Festivalul va continua pe data de 16 august, când va avea loc un recital de orgă, alături de Matei Ioachimescu şi The Romanian Flute Ensemble la Biserica Notre-Dame din Timişoara, urmând ca pe 20 august muzica sacră să pătrundă în Biserica Romano-Catolică din Elisabetin prin interpretarea unor piese din repertoriul clasic, alături de Marcel Costea la orgă şi soprana Zsuzsana Cerveni.

Început în luna februarie, dar care va continua pe tot parcursul lunii august, CODRU este un eveniment inedit de responsabilitate socială, singurul festival din România ale cărui venituri sunt redirecţionate spre cauze ecologice. Pentru o experienţă imersivă, publicul este invitat în Pădurea Bistra, aproape de Timişoara, pentru un festival care îmbină artele şi multiculturalitatea într-o abordare eco-friendly, prin concerte, piese de teatru, instalaţii artistice (land art), performance-uri şi ateliere (olărit, pirogravare, pictură pe diferite materiale). De asemenea, Baroque Reloaded, debutat în 23 iulie, continuă şi în luna august la Muzeul de Artă din Timişoara, prin prezentarea instalaţiei I, HUMAN semnată de Saint Machine.

Dincolo de dimensiunea clasică a muzicii sacre, luna august aduce şi o incursiune în teritoriul gustului ca patrimoniu, printr-un atelier gastronomic cu Pierre şi Andreea, desfăşurat sâmbătă, 5 august, de la ora 17:00, la Reciproc Café, un atelier prin care organizatorii promit să trezească participanţilor apetitul pentru gătitul acasă şi vizita în piaţă. Moderatorul întâlnirii va fi Tiberiu Cazacioc, activist Slow Food, blogger (Observatorul Gastronomic) şi specialist scheme de calitate.

Tot sâmbătă, de la ora 20:00, în Piaţa Sfântul Gheorghe, spectatorii sunt invitaţi să vizioneze „Umbre”, un performance al companiei britanice Chameleon, un trio puternic şi nuanţat, într-un un spectacol dinamic şi teatral, care va pune sub lumina reflectoarelor teme precum excluziunea socială, dorinţa de înţelegere şi de a fi înţeles.

De la dans la artă vizuală, Liga AC din cadrul Universităţii Politehnica din Timişoara îi aşteaptă pe cei interesaţi la Mica Galerie ICR Veneţia unde poate fi văzută până pe 5 august banda desenată realizată de artista Sorina Vazelina, prin care se spune povestea campusului UPT cu accent pe personalitățile care au studiat sau predat în UPT de-a lungul celor 100 de ani de activitate.

Mergând de la artă vizuală la teatru pe roţi, între 4 şi 6 august, în cadrul Reminder Art, marca Teatrul pe roţi din Arad, cu participarea excepţională a tinerilor cu Sindrom Down ai Asociaţiei Integra Arad, vor avea loc trei zile de spectacole şi evenimente cu teme diferite: de la întoarcerea la copilărie, la „zborul„ oamenilor, frânt datorită lipsei curajului şi lipsei încrederii că totul porneşte de la simplul „încerc, vreau, pot„, la război. Toate aceste evenimente se vor desfăşura în curtea interioară a Centrului de Proiecte din Timişoara.

Atelier de dialog patrimonial cu copii

Între 7 şi 8 august va avea loc un atelier de dialog patrimonial cu copii, în Parcul Regina Maria, organizat de Asociaţia Biserici Înlemnite, prin care cei mici pot afla despre cum erau construite casele din satele de munte şi multe alte curiozităţi practice din peisaje de poveste.

Între 10 şi 11 august, Asociaţia Biserici Înlemnite va reconstitui, împreună cu meşteri dulgheri, elemente arse din structura bisericii de la Povergina, folosind tehnicile tradiţionale de prelucrare a lemnului. Aceste atelierele organizate în Parcul Regina Maria sunt participative şi doresc să contribuie la educarea tip hands-on a publicului larg. De asemenea, pe 12 august, între 9:00 şi 18:00 va fi organizat un tur ghidat cu invitaţii la Crivina de Sus, Povergina şi Româneşti, trei exemple inedite de biserici de lemn din zona Banatului.

Trecând din nou în registrul muzicii clasice, pe 11 august, de la ora 17:00, va avea loc cel de-al treilea concert pe Bega, în cadrul evenimentului Baroque Watermusic. Concertul va fi realizat cu instrumente muzicale şi costume de epocă, pe o ambarcaţiune amenajată în stil baroc, care va naviga pe râul Bega, alături de muzicieni din România, Ungaria şi Elveţia, soprana Narcisa Brumar, de la Opera Naţională Română Timişoara.

Expoziţia „Expanded Nature”

De asemenea, la frontiera dintre artă şi ştiinţă, până la finalul lunii august mai poate fi vizitată expoziţia „Expanded Nature” la MV Sci Art, o expoziţie care îşi propune să exploreze creativ, din perspectivă contemporană, relaţiile noastre tot mai extinse cu natura, consemnând evoluţia peisajului şi a mediului ambient, analizând temerile noastre legate de degradarea mediului, schimbările climatice şi dezastrele naturale provocate de intervenţia umană, din perspectiva artiştilor Ana Adam, Matei Bejenaru, Anca Benera & Arnold Estefan, Geta Bratescu, Dana Catona, Ion Grigorescu, Iosif Kiraly, Liliana Mercioiu-Popa, Dan Perjovschi, Marilena Preda-Sanc.

Tot până la final de august va mai fi deschisă publicului „Ilustrad/as”, privire asupra creaţiei feminine în ilustraţia spaniolă contemporană, la Bastion 1, un proiect cultural propus de HEI-House of European Institutes şi realizat de Institutul Cervantes din Bucureşti, în parteneriat cu Ambasada Spaniei în România.

Până pe 20 august, la Complexul Muzeal Arad, se desfăşoară „kimæra / module 9 / Mecanisme de supravieţuire”, un proiect ce se bazează pe analiza mecanismelor de supravieţuire sau strategiile de adaptare pe care oamenii le folosesc adesea în faţa stresului şi/sau a traumei pentru a-i ajuta la gestionarea emoţiilor dureroase sau dificile, ajutându-i în acelaşi timp să-şi menţină bunăstarea emoţională. Tot până pe data de 20 august poate fi văzută, în Parcul Regina Maria (Coronini), prezentarea colecţiei de fotografii rezultată în urma cercetării de teren a arhitectului fotograf Ovidiu Micşa în anul 2021, care ilustrează starea bisericilor de lemn de pe teritoriul României.

Trecând în registrul dansului contemporan, pe data de 21 august va avea loc la Casa Tineretului, Şcoala de vară de dans contemporan II - Dorian Mallia Lavinia Urcan. Sub coordonarea lui Dorian Mallia şi a Laviniei Urcan, tinerii vor colabora pentru a produce un spectacol la finalul şcolii de vară. Pe 30 august va avea loc spectacolul absolvenţilor şcolii de vară, în Piaţa Sfântul Gheorghe. De asemenea, până la jumătatea lunii august, adolescenţii din medii vulnerabile vor putea participa la atelierele de dans contemporan „Corpul meu, prietenul meu”, susţinute de Lavinia Urcan şi Beatrice Tudor.

Între 13 şi 19 august, are loc, la Buzad, Muzicon Summer Camp, tabăra în care, timp de o săptămână, 10 muzicieni se cunosc, interacționează și creează. În cadrul taberei se vor forma grupuri de lucru care până la final vor produce muzică nouă, iar în ultima zi se va organiza un showcase live cu public, în care vor prezentate piesele realizate pe parcursul săptămânii.

Expoziţia „Patrimoniul sub reflectoare Timişoara - Lumi paralele”, organizată în mansarda B2 a Bastionului Maria Theresia, parte a proiectului Spotlight Heritage Timişoara, în parteneriat cu Universitatea Politehnica Timişoara, va avea loc între 12 şi 23 august. În acest sens, în mansarda bastionului Theresia vor fi expuse bunuri culturale de patrimoniu din colecţiile Muzeului Naţional al Banatului, care ilustrează viaţa economică, socială şi culturală a celor cinci cartiere istorice din Timişoara, alături de diverse surse de memorie: fragmente de interviuri şi texte literare (roman, jurnal, memorii).

Din sfera educativă, Asociaţia Iniţiativă în Educaţie, invită cadrele didactice să ia parte la programul de formare „Descoperă aromele STEAM”, la Facultatea de Fizică din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara.

Între 25 şi 27 august, la final de lună, publicul poate participa la Festivalul de operă şi operetă - ediţia XVIII. Opera Naţională Română din Timişoara continuă tradiţia evenimentelor din Parcul Rozelor, oferind publicului trei seri de vară speciale în compania muzicii de operă şi operetă după cum urmează: 25 august, ora 20:30 - „Aida” de Giuseppe Verdi, 26 august, ora 20:30 - „Văduva veselă” de Franz Lehár şi 27 august, ora 20:30 - „La Traviata” de Giuseppe Verdi.

Programul complet poate fi consultat pe site: https://timisoara2023.eu/.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.