Consulatul General al României la Izmir a organizat, în aceste zile, o serie de evenimente pentru a marca Ziua Naţională a României şi pentru a promova ţara noastră printre cetăţenii turci şi străini din zonă. Duminică, peste 150 de persoane au participat la un brunch cu preparate exclusiv româneşti, în cadrul primei zile a Săptămânii Culinare Româneşti.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Consulatul General al României la Izmir sărbătoreşte, în acest an, Ziua Naţională a României printr-o serie de evenimente care au rolul de a promova România în rândul autorităţilor şi al cetăţenilor din zona Izmir, dar şi al altor cetăţeni străini, se arată într-un comunicat de presă al instituţiei.

Astfel, joi a fost oferită o recepţie oficială, la Swiss Hotel, la care au fost prezente circa 300 de persoane. La ceremonie au participat şi şeful Reprezentanţei MAE turc la Izmir, Naciye Gökçen Kaya, reprezentanţi ai guvernatorilor şi primăriilor din aria circumscripţiei consulare Izmir, rectori şi decani, preşedinţi şi reprezentanţi ai camerelor de comerţ, industrii şi meserii din circumscripţia consulară Izmir, consuli generali şi onorifici, oameni de afaceri, reprezentanţi ai mass-media şi ai comunităţii de români. Au fost de asemenea prezenţi comandantul adjunct al LANDCOM, Richard Cripwell, şi majoritatea liderilor contingentelor militare reprezentând cele 29 de state participante la LANDCOM (Comandamentul Aliat Terestru NATO).

Invitaţii au fost primiţi de consulul general al României la Izmir, Mioara Ştefan, şi de liderul contingentului român la LANDCOM, lt. col. Daniel Tiberiu Osoian.

Consulul general al României la Izmir, Mioara Ştefan, a subliniat importanţa lunii decembrie pentru români, lună în care România celebrează atât 101 ani de existenţă a ţării noastre, cât şi 30 de ani de la Revoluţia din decembrie 1989, care a dus la căderea regimului comunist şi instaurarea democraţiei în România.

"În cele 3 decenii de democraţie, România a reuşit să devină nu numai un stat-membru cu drepturi depline al Uniunii Europene şi al Alianţei Nord-Atlantice, ci şi un partener de încredere al acestora. În primele 6 luni ale anului 2019 România a deţinut Preşedinţia rotativă a Consiliului UE, cu rezultate apreciate la nivel european. Şi tot în 2019 am sărbătorit 15 ani de la aderarea României la NATO”, a declarat consulul general al României.

Invitaţii au fost încântaţi de meniul exclusiv românesc, care a cuprins mititei cu muştar, sarmale de porc sau de vită cu mămăligă şi smântână, bulz, mezeluri de porc şi de vânat, jumări, brânzeturi de Ibăneşti - prima brânza românească cu denumire de origine (D.O.P.) protejată de Uniunea Europeană, ouă umplute, icre, salată de vinete, fasole bătută cu ceapă, zacuscă, pâine cu untură de gâscă şi de raţă cu ceapă, cozonac, sărăţele, papanaşi, lapte de pasăre, plăcintă de dovleac, palincă şi vin roşu.

În cadrul evenimentului, Loredana Streche a susţinut un recital.

Vineri, consulul general al României la Izmir, Mioara Ştefan, a participat la ceremonia de sărbătorire a Zilei Naţionale a României organizată de contingentul român la sediul LANDCOM.

"România participă la misiuni şi operaţiuni sub egida NATO, la eforturile de creştere a rezilienţei şi de sporire a capacităţilor de apărare pentru partenerii din estul şi sudul Alianţei, România găzduieşte pe teritoriul său structuri multinaţionale NATO, România este parte a sistemului de apărare antirachetă, România îşi respectă angajamentele privind cheltuielile de apărare. Însă dovada cea mai palpabilă este chiar activitatea contingentului român la LANDCOM, despre care am auzit numai cuvinte de laudă. Felicitări, dragi compatrioţi!”, a spus consulul general al României, în discursul ţinut.

Duminică, peste 150 de persoane, majoritatea cetăţeni turci şi turişti străini, au servit un brunch cu preparate exclusiv româneşti, în cadrul primei zile a Săptămânii Culinare Româneşti, care are loc în perioada 1-7 decembrie, la Swiss Hotel Izmir. Meniul a cuprins, printre altele, ouă umplute, doboş, salată de vinete, fasole bătută, salată de boeuf, zacuscă, piftie de curcan şi piftie de vită, chiftele marinate, ciorbă de burtă şi ciorbă de cocoş cu tăiţei de casă, tochitură, mititei cu muştar, sarmale de vită cu mămăligă şi smântână, pulpe de pui cu usturoi la grătar, vită la cuptor, cartofi ţărăneşti, cozonac, papanaşi, negresă, gogoşi cu brânză, gogoşi cu gem sau colivă. Săptămâna Culinară Românească va continua cu diverse meniuri atât la bufet (zilnic, la prânz, circa 100 de persoane), cât şi seara, la restaurantul a la carte Equinox, aflat în incinta Hotelului Swiss.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.