Eşecul industrializării forţate şi obsesia obţinerii de valută se numără printre subiectele abordate în volumul ”Istoria comunismului din România. Documente Nicolae Ceauşescu (1972-1975)”, care va fi lansat marţi, de la ora 17.00, la sediul GDS Bucureşti.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Volumul, al treilea din seria ”Istoria comunismului din România”, apare sub îngrijirea istoricilor Mihnea Berindei, Dorin Dobrincu şi Armand Gosu, iar la evenimentul de lansare vor vorbi Teodor Baconschi, Adrian Cioflanca, Dorin Dobrincu, Armand Gosu, Alexandru Gussi şi Bogdan Murgescu.

Volumul al treilea conţine documente din anii 1972-1975, decisivi în evoluţia regimului comunist din România. ”Mai multe documente selectate evidenţiază felul în care N. Ceauşescu şi-a consolidat în această perioadă controlul asupra PCR şi asupra braţului sau înarmat, Securitatea. Grija pentru averea partidului, pentru creşterea fondului în valută şi exportului de către firmele partidului a fost o constantă în sfertul de secol dominat de Ceauşescu”, potrivit Polirom. 

”Aceştia sunt anii în care se cristalizează noul cult al personalităţii, rescrierea istoriei intrând sub controlul direct al conducerii partidului. Noul program al partidului, aprobat la Congresul al XI-lea, conţine principalele teze, un fel de fire roşii de la Burebista la Ceauşescu. Ele urmează să fie transpuse nu doar în opera istoriografică, în Tratatul de istorie a României, la care lucra Academia şi care n-a apărut decât după colapsul regimului Ceauşescu, ci şi în filmele artistice care evocau figuri mai mult sau mai puţin conturate din panteonul naţional. Istoria a trebuit rescrisă dintr-o perspectivă naţional-comunistă, cum a cerut Ceauşescu”, mai spun reprezentanţii editurii.

Potrivit reprezentanţilor casei de editură, o altă problemă reflectată în documentele publicate în acest volum se referă la «aranjamentele» încheiate cu Israelul şi cu Republica Federală Germania prin care cetăţeni români, etnici evrei sau germani, sunt pur şi simplu vânduţi. Preţurile erau diferite, în funcţie de vârstă, pregătire şi profesia lor. Un comerţ care a adus beneficii însemnate Securităţii şi PCR.

În acest volum sunt cuprinse şi eşecul industrializării forţate promovate de Ceauşescu, care se conturează încă de la începutul anilor 1970, şi obsesia obţinerii de valută care obliga întreprinderile să-şi asume contracte pe care nu le puteau îndeplini.

Mihnea Berindei (1948-2016) a fost cercetător la Institut des Sciences Sociales du Politique/CNRS. La editura Polirom a mai publicat ”Ultimul deceniu comunist” (în colab., vol. I, 1979-1985, 2010; vol. II, 1986-1989, 2014).

Dorin Dobrincu este cercetător la Institutul ”A.D. Xenopol” din Iaşi, coordonator al Comisiei Prezidenţiale Consultative pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România. La editura Polirom a mai publicat ”Listele morţii” (2008).

Armand Gosu este conferenţiar al Facultăţii de Ştiinte Politice, Universitatea din Bucureşti. A publicat articole în reviste de specialitate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.