Jurnalistul şi cercetătorul specializat în mişcarea jihadistă din Sinaï Ismail Alexandrani a fost condamnat la 10 ani de închisoare de către o Curte militară egipteană, a afirmat marţi avocatul său, citat de AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Alexandrani, arestat în noiembrie 2015, este acuzat că a făcut parte din Frăţia Musulmanilor, confreria panislamică declarată organizaţie teroristă de Egipt în 2013, precum şi că a publicat secrete militare, a explicat Me Tarek Abdel Aal pentru AFP. 

El a fost de asemenea acuzat că a transmis informaţii care ar fi putut afecta securitatea naţională prin intermediul interviurilor şi articolelor sale, a adăugat avocatul, subliniind că va face apel. 

Arestat în urmă cu doi ani şi jumătate la întoarcerea sa de la Berlin, pe aeroportul Hurghada, staţiune balenară la Marea Roşie, el a fost reţinut de atunci. 

Specialist în special în problema jihadistă din nordul peninsulei Sinaï, unde forţele de securitate luptă împotriva unei insurecţii conduse de Stat islamic, Alexandrani a mers în Germania pentru a preda cursuri despre situaţia din Egipt. 

El este cunoscut şi pentru scrierile sale antiregim şi pentru că a criticat rolul armatei în politică. 

Revista franceză Orient XXI, la care colaborează, a confirmat sentinţa. La sfârşitul anului 2017, ONG-ul Reporters sans frontières a cerut eliberarea sa "necondiţionată". 

Acest verdict "ilustrează represaliile guvernului contra jurnaliştilor care tratează subiecte sensibil", a estimat directoarea din Orientul Mijlociu de la Human Rights Watch, Sarah Leah Whitson.

Asociaţiile de apărare a drepturilor omului îl acuză pe preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sissi că a instalat un regim represiv nu doar împotriva islamiştilor, ci şi către orice formă de disidenţă. 

Al-Sissi a fost ales în 2014, la un an după ce a condus o lovitură de stat militară împotriva preşedintelui islamist Mohamed Morsi. El a fost reales în fruntea ţării în martie 2018. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.