Un basorelief din perioada faraonică, furat din templul de la Karnak şi scos ilegal din Egipt, a fost repatriat în această săptămână din Marea Britanie, unde urma să fie vândut, a anunţat Ministerul egiptean pentru Antichităţi, citează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit lui Shaaban Abdel-Gawad, responsabil cu recuperările de artefacte al ministerului pentru Antichităţi, obiectul furat dintr-un muzeu în aer liber din templul de la Karnak, a fost descoperit online pe site-uri de licitaţii şi vânzarea lui a fost anulată, conform unui comunicat publicat marţi. 

Basorelieful reprezintă o parte a unui cartuş al faraonului Amenhotep I (dinastia a XVII-a), care a domnit în secolul al XVI-lea înainte de Hristos. 

Abdel Gawad a explicat că "piesa a fost văzută ultima dată într-un muzeu deschis în templul din Luxor la începutul anilor 1990". "Măsurile juridice necesare" au fost luate pentru a-l recupera", a adăugat el. 

Ministerul pentru Antichităţi precizeată că obiectul a fost recuperat de ambasada egipteană de la Londra în septembrie 2018 cu ajutorul autorităţilor britanice. 

Egiptul, bogat în comori arhitecturale, recuperează regulat din străinătate obiecte antice furate. În paralel, autorităţile de la Cairo au demarat o campanie de repatriere de obiecte în prezent expuse la muzee europene, ca celebrul bust al reginei Nefertiti de la Berlin. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.