Un tribunal din Teheran a condamnat două jurnaliste la trei ani de închisoare, din care o parte cu suspendare, pentru „conspiraţie” şi „complicitate”, potrivit presei locale, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Elnaz Mohammadi, de la cotidianul Ham Mihan, şi Negin Bagheri, de la ziarul Haft-e Sobh, au fost condamnate să execute 1/40 din pedeapsă, adică puţin mai puţin de o lună, în detenţie, a declarat avocatul lor, Amir Raisian, pentru Ham Mihan.

„Restul pedepsei este suspendat timp de cinci ani”, a adăugat el. În această perioadă, femeile condamnate vor trebui să urmeze cursuri de „etică profesională” şi nu vor avea voie să părăsească Iranul.

Elnaz Mohammadi a fost reţinută timp de o săptămână în februarie, dintr-un motiv nespecificat.

Ea este sora lui Elahe Mohammadi, o altă jurnalistă care lucrează pentru cotidianul Hammihan şi care a fost reţinută din septembrie 2022 pentru că a acoperit funeraliile Mahsei Amini.

Moartea acestei tinere kurde în vârstă de 22 de ani, care a murit după ce a fost arestată de poliţia moravurilor pentru că ar fi încălcat regulile vestimentare foarte stricte impuse de Republica Islamică, a declanşat manifestaţii în întreaga ţară.

90 de jurnalişti arestaţi sau interogaţi

Sute de persoane, inclusiv zeci de membri ai forţelor de securitate, au fost ucise în timpul demonstraţiilor.

Mii de manifestanţi au fost, de asemenea, arestaţi, fiind acuzaţi de autorităţi că au participat la „revolte” provocate de Israel, inamicul jurat al Iranului, şi de ţările occidentale.

Presa locală a anunţat recent că peste 90 de jurnalişti au fost arestaţi sau interogaţi de la începerea demonstraţiilor.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.