Doi jurnalişti Reuters închişi în Myanmar au fost puşi sub acuzare, luni, pentru obţinerea de documente oficiale secrete, după şase luni de la audierile preliminare în acest caz, informează agenţia de presă.
Judecătorul districtului Yangon, Ye Lwin, i-a acuzat pe reporterii Wa Lone, în vârstă de 32 de ani, şi Kyaw Soe Oo, în vârstă de 28 de ani, de încălcarea legii privind secretul de stat şi pot primi o pedeapsă de până la 14 ani de închisoare.
Jurnaliştii au pledat „nevinovat”.
Cazul a atras atenţia întregii lumi. Mai mulţi diplomaţi vestici şi grupuri care apără drepturile omului au spus că acesta este un test privind progresul spre o democraţie deplină sub administraţia laureatei cu Nobel pentru Pace Aung San Suu Kyi într-o ţară unde armata încă are o influenţă considerabilă.
Judecătorul a anunţat luni că tribunalul i-a pus sub acuzare pe cei doi pentru că au obţinut documente secrete de stat cu intenţia de a afecta securitatea naţională.
În proces, avocaţii apărării vor chema mai mulţi martori în faţa judecătorului care va da apoi un verdict.
La începutul acestei luni, avocaţii apărării au cerut respingerea cazului, susţinând că procurorii nu au reuşit să aducă suficiente dovezi în susţinerea acuzaţiilor. Ei au spus că jurnaliştii au fost arestaţi de poliţie într-o operaţiune înşelătoare care avea ca scop blocarea investigaţiei lor.
Purtătorul de cuvânt al Myanmarului, Zaw Htay, a refuzat să comenteze cazul. El a spus că justiţia este independentă, iar cazul va fi abordat conform legii.
La momentul arestării lor, în luna decembrie a anului trecut, reporteruu lucrau la o anchetă privind uciderea a 10 musulmani Rohingya într-un sat din vestul statului Rakhine, în timpul unei intervenii militare despre care agenţiile ONU au spus că a dus la strămutarea a 700.000 de Rohingya în Bangladesh.
Reporterii au spus că au fost arestaţi aproape imediat după ce au primit nişte documente într-un restaurant din nordul Yangon de la doi poliţişti pe care nu îi cunoşteau.
În luna aprilie, căpitanul de poliţie Moe Yan Neing a depus mărturie că un ofiţer a cerut subordonaţilor să îi dea documente secrete lui Wa Lone pentru a-l prinde pe reporter.
După această audiere, Moe Yan Neing a fost condamnat la un an de închisoare pentru că a încălcat disciplina impusă în poliţie şi a vorbit cu Wa Lone.
Scriitori, jurnalişti şi activişti ai drepturilor omului din întreaga lume au făcut front comun pentru cei doi reporteri închişi, iar ONU şi oficiali ai mai multor ţări vestice au cerut eliberarea lor.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.