Doi bărbaţi au încercat să fure o pânză de Claude Monet dintr-un muzeu olandez, dar au eşuat şi fugit cu mâinile goale, potrivit Poliţiei locale, scrie CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Focuri de armă au fost auzite în timpul acestui jaf ratat de la Muzeul Zaans din Zaandam, la nord de Amsterdam. Acest schimb de focuri nu a provocat răniţi, conform anchetatorilor. Uleiul pe pânză, "De Voorzaan en de Westerhe" de Claude Monet, este analizat pentru a fi evaluate posibile daune, a explicat instituţia. 

Tentativa de furt a avut loc în jurul orei 10.30, duminică. Potrivit publicaţiei olandeze NOS, echipele din muzeu şi vizitatorii prezenţi au intervenit şi au reuşit să prevină furtul. 

Cei doi bărbaţi au fugit cu un scuter negru, care a fost găsit ulterior de Poliţie. "Suntem bucuroşi că nimeni nu a fost rănit şi că cei doi nu au reuşit să fure nimic", a explicat directoarea muzeului Marieke Verweij pentru CNN. Ea a adăugat că angajaţii au fost "foarte şocaţi" de incident. 

Muzeul a fost temporar închis luni. A fost redeschis vizitatorilor marţi, deşi pânza a fost retrasă din expoziţia "Monet à Zaandam".

"Acum evaluăm dacă pânza a suferit daune în timpul incidentului, ceea ce înseamnă că nu o putem expune pentru moment", a explicat Marieke Verweij.

Opera, care înfăţişează ambarcaţiuni pe râul Zaan, a fost achiziţionată de muzeu în 2015 la preţul de 1,16 milioane de euro. Claude Monet a pictat scena cu ocazia unei călătorii la Zaandam în 1872. Acest peisaj este în realitate panorama pe care pictorul o avea de la hotelul unde a stat cu soţia şi fiul său timp de patru luni. 

Zaandam s-a dovedit o sursă de inspiraţie pentru artist, care a creat 25 de pânze şi 9 desene în acest oraş, potrivit muzeului Zaans. Într-o scrisoare adresată unui alt pictor impresionist, Camille Pissarro, Claude Monet explica că la Zaandam "avea ce picta pentru o viaţă întreagă". Pentru a-i lăuda prietenului său meritele oraşului, pictorul vorbea în scrisori de mori, case colorate şi "bărci elegante". Mori de vânt apar în tablou, cu vedere spre casele cu acoperiş roşu din fundal.

Cei doi bărbaţi suspectaţi de tentativă de furt au fugit iar poliţia olandeză a făcut apel la orice informaţii din partea martorilor. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.