Vladimir Jurowski, Vassily Petrenko, Jose Cura, Philippe Jaroussky, Gautier Capuçon şi Leonidas Kavakos vor fi prezenţi la Bucureşti, la ediţia jubiliară a Festivalului Internaţional „George Enescu”, între 28 august şi 26 septembrie, anunţă organizatorii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Publicul iubitor de muzică clasică va avea ocazia să asculte violinişti apreciaţi precum Maxim Vengerov, David Grimal şi Nicolas Dautricourt, consideraţi adevăraţi ambasadori ai muzicii lui George Enescu.

De asemenea, violonişti de renume precum Joshua Bell, Julian Rachlin, Dmitry Sitkovetsky, Leonidas Kavakos sau Renaud Capuçon se află în programul ediţiei jubiliare a Festivalului.

Prezenţa unor virtuozi ai viorii este, pentru Festivalul „Enescu”, o adevărată tradiţie, începută chiar de faimosul violonist Yehudi Menuhin, discipolul lui George Enescu, care s-a implicat în organizarea Festivalului atât după moartea Maestrului, cât şi la relansarea evenimentului, în 1991.

Această ediţie se poate remarca şi prin repertoriu: staruri ale interpretării mondiale mută centrul gravitaţional al programelor pe muzica secolului XX, lucru mai puţin obişnuit pentru stagiunile româneşti. Astfel, compozitori ca Zemlinky, Sibelius sau Ravel se regăsesc în programul acestei ediţii. 

Violoncelişti de avergură precum Gautier Capuçon, Daniel Müller-Schott, Nicolas Altstaedt şi Kiani Soltani vor veni la România în această toamnă alături de orchestre de excepţie.

Dirijori celebri se întorc la Bucureşti printre care Vladimir Jurowski, Sir Simon Rattle, Vasily Petrenko, Kristjan Jarvi, Valery Gergiev, Paavo Jarvi, alături de orchestre de renume precum London Symphony Orchestra, Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii din Berlin sau Royal Concertgebouw Orchestra.

În premieră la Festivalul Enescu va fi prezent şi apreciatul dirijor Lahav Shani care va veni alături de Orchestra Filarmonică din Rotterdam pe 11 şi 12 septembrie, la Sala Palatului.

Tot pentru prima la Festival va veni şi Daniel Harding, considerat copilul minune al muzicii englezeşti, alături de Orchestra Regală Concertgebouw din Amsterdam, în concertul de încheiere a Festivalului.

De asemenea, dirijorul Edward Gardner se află pentru prima oară în programul Festivalului „Enescu”, alături de Orchestra Filarmonică din Londra, pe 8 şi 9 septembrie.

Una dintre vedetele acestei ediţii este contratenorul Philippe Jaroussky, considerat unul dintre interpreţii vocali majori ai lumii muzicale internationale. Acesta vine alături de Ensemble L’arpeggiata, sub conducerea muzicală a Christinei Pluhar, pe 10 septembrie la Ateneul Român.

Iubitorii genului liric vor avea ocazia să-l asculte pe celebrul tenor José Cura într-un concert de excepţie împreună cu Philharmonia London, pe 5 septembrie, cu un program pregătit special pentru Festivalul Enescu, printre care şi lucrarea „Te Deum”, o premieră mondială ce este dedicată aniversării celei de-a 25-a ediţii a Festivalului Enescu.

Unul dintre cele mai apreciaţi muzicieni ai momentului, Jean-Yves Thibaudet se întoarce pe scena Festivalului Enescu, de data aceasta alături de Orchestra Academiei Naţionale Santa Cecilia din Roma, dirijată de Daniele Gatti.

Pianişti de top precum Denis Matsuev, Yefim Bronfman şi Fazil Say vor fi prezenţi la această ediţie jubiliară.

Robert Powell, celebru pentru rolul său din filmul lui Franco Zeffirelli, ‘Jesus of Nazareth’ (1977), va fi naratorul în „Potopul” de Stravinsky, precum şi în Claude Debussy - „O viaţă pasională”, cu reprezentaţii la Bucureşti şi la Sibiu.

Avishai Cohen
Avishai Cohen

Avishai Cohen, considerat unul dintre cei mai apreciaţi instrumentalişti contemporani, va concerta alături de Orchestra Simfonică Bucureşti pe 19 septembrie, la Sala Radio.

Este posibil ca, din cauza pandemiei, să apară schimbări în program. Accesul în sălile de concerte se va face cu respectarea condiţiilor sanitare, iar purtarea măştii va fi obligatorie.
Festivalul Internaţional „George Enescu” 2021 este programat să aibă loc între 28 august şi 26 septembrie 2021, cu un program artistic excepţional, susţinut de 3.500 de artişti străini şi români, pe o durată record de patru săptămâni, dar şi cu măsuri care să reducă riscurile de sănătate pentru spectatori, artişti, organizatori şi jurnalişti. Programul complet poate fi găsit pe site-ul festivalenescu.ro.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.