Muzeul de Artă Recentă (MARe) va organiza anul viitor, în parteneriat cu Muzeul „Picasso” din Paris, cea mai mare expoziţie dedicată lui Pablo Picasso (1881-1973), în anul în care sunt marcaţi 50 de ani de la moartea artistului, şi prima din România după 55 de ani a unui artist de prim rang. Erwin Kessler, directorul MARe, a prezentat expoziţia, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, alături de Cécile Debray, preşedinta Muzeului „Picasso” din Paris, ambasadoarea Franţei în România, Laurence Auer, şi ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Efectul Picasso” va fi văzută la MARe în perioada 25 septembrie 2023 - 8 ianuarie 2024. 

„Această expoziţie e posibilă prin conjugarea eforturilor Muzeului Picasso, susţinut de ministerele Culturii din România şi Franţa, şi de Ministerul Afacerilor Externe din Franţa şi de Institutul Francez. Curatorii au alcătuit un parcurs în opera lui Picasso şi expoziţia îl va pune faţă în faţă cu cei pe care i-a influenţat”, a mărturisit, într-o conferinţă de presă la Bucureşti, Cécile Debray, preşedintă a Muzeului „Picasso” din Paris, partenerul MARe în această expoziţie. Debray a subliniat că expoziţia „va repune în discuţie ce înseamnă opera lui Picasso pentru posteritate. Ea va da posibilitatea de a vedea parcursul tehnic al operei lui Picasso, graţie lucrărilor aparţinând patrimoniului Muzeului Picasso".

„Lucrăm de doi ani la această expoziţie. Este rezultatul unei cercetări. Nu am ascuns acest lucru, a fost un efort foarte mare de a pune laolaltă nu doar selecţia curatorială făcută, ci şi întâmplările istorice care au transformat un act de normalitate culturală într-un adevărat act de eroism, faptul că se pot face acte culturale semnificative în momente dificile”, a declarat, miercuri, Erwin Kessler, directorul Muzeului de Artă Recentă, care a precizat că instituţia pe care o conduce nu a fost aleasă la întâmplare pentru a organiza o astfel de expoziţie.  

„Legăturile culturale dintre ţările noastre sunt puternice”, a spus la acelaşi eveniment Laurence Auer, ambasadoarea Franţei în România. „Va fi cu siguranţă unul dintre marile evenimente ale sezonului cultual 2023. Va fi foarte popular. Este o mare oportunitate pentru Bucureşti de a primi operele pictorului alături de New York, Malaga şi Paris”. 

MARe a prezentat „un concept aparte, impresionant”, după cum a subliniat ambasadoarea Laurence Auer. 

Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, a afirmat că va ajuta „logistic şi financiar” acest eveniment. „Vom găsi căile legale şi rapide de a fi alături de MARe în acest demers. Există partea de transport, pe care putem, prin resursele Guvernului, s-o asigurăm la nivelul de securitate necesar şi alte lucruri, asigurări ş.am.d. Până la urmă parte noastră se rezumă la bani. Noi încercăm să finanţăm şi vom reuşi. Şi îmi doresc foarte tare să se întâmple”. „Este o mare onoare şi bucurie să facă parte din acest vis. Să-l aduci pe Picasso la Bucureşti este la fel de important ca acum 55 ani, în 1968”.

Din 1968, nu a mai fost organizată în România nici o altă expoziţie personală a unui artist internaţional de prim ordin. În 1968, la Bucureşti, expoziţia dedicată lui Picasso a cuprins doar litografii, a precizat Erwin Kessler. Expoziţia din acel an a avut un mare efect asupra conştiinţelor şi practicilor artistice locale. 

Expoziţia de anul viitor face parte din reţeaua celor 42 de expoziţii aniversare din 2023.

Expoziţia va reuni 46 de lucrări de Pablo Picasso, expuse pentru prima dată în România, printre care o serie de tablouri faimoase, unele de mari dimensiuni, care, alături de desenele şi lucrările sale de grafică au marcat evoluţia artei mondiale pe parcursul mai multor decenii. Lucrările provin în totalitate de la Muzeul „Picasso” din Paris. Acestora li se vor adăuga 50 de lucrări de artişti români moderni şi contemporani care atestă influenţa constantă a operei şi figurii lui Picasso în cea de-a doua jumătate a secolului XX şi la începutul secolului XXI printre care: Alexandru Tzipoia, Corneliu Baba, Constantin Piliuţă, Florin Mitroi, Horia Bernea, Sorin Ilfoveanu, Henri Mavrodin, Ion Grigorescu, Octav Grigorescu, Valeriu Mladin, Dumitru Gorzo, Victor Man, Alexandru Rădvan, Mircea Suciu, Marius Bercea şi Şerban Savu.

„Efectul Picasso” este un eveniment artistic unic la nivel naţional - este prima ocazie, în întreaga istorie a culturii contemporane româneşti, în care capodopere ale lui Pablo Picasso vor fi prezentate, timp trei luni, publicului românesc.

Expoziţia va avea şi un catalog de cercetare, realizat în parteneriat cu Muzeul „Picasso” din Paris. 

Expoziţia va ocupa toate etajele şi interetajele muzeului. Va fi însoţită de o serie de video-documentare prezentate în Auditoriumul MARe. Cursuri pentru copii şi adolescenţi, legate de Picasso şi centrate asupra expoziţiei, tururi ghidate (în română, franceză şi engleză), dar şi o serie de conferinţe şi dezbateri pe tema influenţei lui Picasso asupra artei postbelice locale şi internaţionale vor puncta parcursul acestei expoziţii. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.