Cercetătorii de la Universitatea din Edinburgh şi de la Trinity College din Dublin au descoperit că dispozitive Android de ultimă generaţie vândute în China sunt livrate utilizatorilor cu spyware, au transmis, vineri, specialiştii Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Cercetătorii au analizat datele transmise de aplicaţiile preinstalate pe dispozitive Android vândute de Xiaomi, OnePlus şi Oppo Realme, descoperind că anumite aplicaţii de la furnizor sau surse terţe sunt create pentru a exfiltra informaţii despre utilizator şi dispozitiv. Informaţiile exfiltrate sunt despre sistem, geolocaţie, profilul utilizatorului, relaţii sociale şi istoricul apelurilor”, au transmis, vineri, într-un comunicat de presă, specialiştii DNSC.

Potrivit acestora, informaţiile sunt transmise către furnizorul dispozitivului şi către operatorii chinezi de reţea mobilă (ex. China Mobile sau China Unicom), chiar dacă aceştia nu furnizează vreun serviciu pe dispozitiv (ex. în cazul în care cartela SIM utilizată este de la alt operator).

”În plus, cercetătorii au comparat aplicaţiile preinstalate pe sistemele Android livrate în China cu cele livrate la nivel global (ex. în UE) şi au descoperit că există de 3-4 ori mai multe aplicaţii preinstalate şi furnizate de surse terţe pe sistemele din China, având de 8-10 ori mai multe permisiuni, comparativ cu aplicaţiile terţe preinstalate pe sistemele livrate global”, au mai precizat specialiştii.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.