Danish Siddiqui, fotoreporter al agenţiei Reuters, a fost ucis în luna iulie după ce a fost lăsat în urmă de forţele speciale afgane, a declarat generalul Haibatullah Alizai, care comanda trupele de operaţiuni speciale din Afganistan.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Siddiqui se afla cu soldaţii în timpul unei ciocniri între forţele speciale afgane şi talibani. Noi informaţii şi ultimele fotografii pe care le-a realizat fac lumină asupra ultimelor sale ore, asupra colapsului armatei afgane şi riscurilor la care se supun jurnaliştii care acoperă conflictul.

La nivel global, 600 de jurnalişti au fost ucişi începând cu 2010, potrivit Committee to Protect Journalists. Afganistanul a fost, în mod special, periculos, cu 35 de decese înregistrate aici până la începutul lunii august, dintre care 28 au fost jurnalişti locali.

În timp ce unele detalii despre moartea lui Siddiqui rămân neclare, au apărut suficiente informaţii pentru a contura evenimentele, scrie Reuters.

Primele informaţii indicau faptul că el a fost ucis în timpul unui schimb de focuri, în timp ce făcea fotografii în bazarul din Spin Boldak, punct de trecere a frontierei afgane cu Pakistanul. Dar o analiză a comunicărilor lui cu Reuters şi evidenţele ţinute de comandatul forţelor speciale afgane arată că Siddiqui a fost mai întâi rănit de schija unei rachete, a fost dus la o moschee locală pentru a fi tratat, apoi a fost ucis, ptorivit comandatului, după ce a fost abandonat cu doi soldaţi în haosul creat de retragere.

Generalul Haibatullah Alizai, care comanda trupele de operaţiuni speciale din Afganistan când Siddiqui a ajuns în Kandahar, a declarat pentru Reuters că acum este evident că, în lupta crâncenă, soldaţii lui s-au retras din Spin Boldak şi i-au lăsat în urmă pe Siddiqui şi doi militari care îl însoţeau, crezând greşit că ei s-au alăturat convoiului. Relatarea lui a fost susţinută de patru soldaţi care spun că au fost martori ai atacului.

„Au fost lăsaţi acolo”, a afirmat Alizai.

Un expert balistic consultat de agenţia de presă, Philip Boyce de la Forensic Equity, a analizat fotografiile apărute online la scurt timp după atac şi le-a comparat cu pozele şi radiografii făcute trupului lui Siddiqui recuperat de la talibani.

Boyce a concluzionat că este „evident că a fost împuşcat de mai multe ori după ce a fost ucis”. Unele informaţii au susţinut că trupul lui a fost călcat de un vehicul. Boyce a spus că rănile de pe corpul jurnalistului dovedeau răni de gloanţe şi nu neapărat de alt tip.

Un purtător de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, a spus că rănile lui Siddiqui au fost făcute înainte ca militanţii să îi descopere trupul.

Reuters, înfiinţată în 1851, de antreprenorul germanul Julius Reuter, care trimitea informaţii financiare cu ajutorul porumbeilor călători, are o lungă tradiţie privind acoperirea de conflicte pentru clienţii săi, investitori şi entităţi media.

În redacţiile sale, Reuters are cărţi de comemorare scrise de mână cu numele jurnaliştilor care au murit în timp ce lucrau. Primul comemorat este Francis John Lamplow Roberts, care a murit în 1885, la vârsta de 25 de ani, din cauza unei boli, în timp ce scria despre campania armatei britanice în Sudan. Cartea conţine 33 de nume. Siddiqui este al 34-lea.

În ultimul deceniu, agenţia şi-a consolidat procedurile de securitate şi a extins instruirea pentru jurnaliştii care lucrează în medii ostile. Atenţia pe siguranţă s-a intensificat după moartea, în 2013, a lui Molhem Barakat, fotograf sirian în vârstă de 18 ani, freelancer pentru Reuters.

Danish Siddiqui, de origine indiană, a făcut parte din echipa de fotografi a Reuters care a câştigat în 2018 premiul Pulitzer pentru documentarea crizei refugiaţilor Rohingya. El era fotograf al agenţiei de presă din 2010 şi a acoperit subiecte precum războaiele din Afganistan şi Irak, criza refugiaţilor Rohingya, protestele din Hong Kong şi cutremure din Nepal.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.