Viaţa în satele din Maramureş, unul dintre ultimele vestigii ale culturii medievale din Europa, a inspirat un artist român, Alex Robciuc, să o imortalizeze într-o serie de fotografii fascinante, relatează luni cotidianul britanic Daily Mail, care prezintă pozele.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Viaţa în ţara în care nu există selfie: Portrete din sate româneşti îndepărtate, în care telefoanele cu cameră video sunt rare - iar locuitorii luptă să păstreze viu un stil de viaţă medieval”, este titlul acestui articol publicat de Darren Boyle în Daily Mail

Fotograful Alex Robciuc a vizitat mai multe sate din Maramureş, despre care cotidianul britanic afirmă că se află într-o regiune bucolică, supranumită ”Alpii Transilvaniei”.

În acea regiune există peste 100 de sate de mici dimensiuni, ai căror locuitori duc o viaţă ”medievală”. Localnicii refuză tehnologia modernă şi industrializarera, preferând să trăiască folosind mijloace mai simple. 

Printre satele vizitate de Aelx Robciuc se află Bârsana, Strâmtura şi Breb.

“Portretele arată oameni în diverse locuri, care fac ce fac de obicei: lucrează, sărbătoresc, se gândesc şi speră, la fel ca noi toţi”, a spus Robciuc pentru jurnaliştii britanici.

“Ceea ce este deosebit la ei este faptul că, spre deosebire de majoritatea oamenilor, nu se află constant în jurul tehnologiei şi nu sunt obişnuiţi să li se facă poze. Expresiile pe care le au în fotografii sunt complet naturale, nu vor să pară ceva ce nu sunt. Feţele surprinse în portrete arată cât de complexă poate fi o persoană în simplicitatea sa”, a subliniat Robciuc.

Satul Breb este unul dintre locurile favorite ale prinţului Charles, care şi-a petrecut multe vacanţe în zonă, scrie Daily Mail. “Breb este cunoscut deoarece prinţul Charles i-a dăruit primului său nepot o pajişte cu flori sălbatice în Transilvania”, a amintit Robciuc.

Cele aproximativ 100 de sate unde au fost făcute fotografiile datează din secolul al XII-lea şi sunt ultimele vestigii ale culturii europene medievale, notează cotidianul britanic.

“Când oamenii se uită la pozele mele, aş vrea să aprecieze persoanele din imagini pentru că păstrează un stil de viaţă aproape exact ca cel de acum multe sute de ani”, a subliniat Robciuc.

“Nu este uşor să trăieşti aşa cum o fac ei şi ştim că în zilele noastre este simplu să alegi să fii o persoană modernă în toate aspectele vieţii. Vreau ca oamenii să se uite la aceste feţe şi să înţeleagă că viaţa poate fi trăită în multe moduri şi în condiţii diferite, şi să creadă că bucuria se găseşte în noi, nu în lucrurile  care se află în jurul nostru”, a adăugat el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.