Expoziţia „Brâncuşi: surse româneşti şi perspective universale” s-a încheiat duminică, iar Muzeul Naţional de Artă Timişoara şi Consiliul Judeţean Timiş se pregătesc să organizeze alte expoziţii de anvergură cum ar fi Caravaggio, Monet sau Picasso. Urmează ca operele sculptorului român să fie transportate în condiţii speciale în muzeele sau colecţiile private de unde au fost aduse, de la Bucureşti, Craiova, Paris şi New York.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Ovidiu Şandor, preşedintele Fundaţiei Art Encounters, unul dintre prinicipalii orgaizatori ai expoziţiei Brâncuşi de la Timişoara, a anunţat că duminică seară cutiile în care vor fi transportate operele lui Brâncuşi către proprietari vor fi duse în incinta muzeului, pentru aclimatizare, iar luni acestea vor fi urcate în maşinile securizate care le vor transporta în locurile de unde au fost aduse la Timişoara.
 
„În seara asta, la ora 8, când se închid porţile, deja urcă sus cutiile de lemn în care vor fi transportate lucrările, ca să se aclimatizeze, şi mâine dimineaţă să înceapă dezinstalarea expoziţiei”, a declarat Ovidiu Şandor.
 
Totuşi, opera ”Ecorşeul”, prima care a putut fi vizitată în cadrul expoziţiei de la Timişoara, ar mai putea rămâne la Muzeul de Artă din Timişoara, o vreme. Directorul Muzeului, Filip Petcu, a anunţat că poartă discuţii cu proprietarii acesteia ca sculptura să mai rămână în muzeul din Timişoara pentru a fi vizitată în continuare pentru o perioadă mai lungă de timp. „Ecorşeul” (1902), lucrare din ghips colorat, a fost împrumutată de la Colegiul Naţional „Carol I” Craiova.
 
Expoziţia „Brâncuşi: surse româneşti şi perspective universale” a fost organizată de către Muzeul Naţional de Artă Timişoara, Fundaţia Art Encounters şi Institutul Francez din România, fiind finanţată de Consiliul Judeţean Timiş.
 
După expoziţia Brâncuşi, Muzeul Naţional de Artă din Timişoara, alături de Consiliul Judeţean Timiş, pregătesc alte expoziţii de anvergură. Directorul muzeului, Filip Petcu, a anunţat că sunt discuţii pentru o expoziţie Caravaggio, la Timişoara. Anterior, preşedintele CJ Timiş, Alin Nica, a anunţat că doreşte să aducă la Timişoara, pentru a fi expuse, lucrări de Monet şi Picasso.
Expoziţia „Brâncuşi - Surse româneşti şi perspective universale”, curatoriată de Doina Lemny şi pusă în scenă de arhitectul Attila Kim, a cuprins 22 de sculpturi, 11 desene, 55 de fotografii dar şi documente.
Creaţiile lui Brâncuşi au fost împrumutate de la Tate London, Centre Pompidou, Fundaţia Guggenheim din Veneţia, Muzeul Naţional de Artă al României, Muzeul Naţional de Artă Craiova şi din trei colecţii private.

Vizitatorii au putut va vedea prima dată „Ecorşeul”.

Tate din Londra a împrumutat trei sculpturi: „Danaida” (1918), „Măiastra” (1911) şi „Peştele” (1926) iar de la Centre Pompidou se regăsesc în expoziţie, între altele: „Piatra de hotar” (1945), „Muza adormită” (1910), „Noul născut II” (1923), „Coloana fără sfârşit III” (1928), „Tors de tânăr” (1923), „Capul primului pas” (1917). 

Colecţia Peggy Guggenheim Veneţia a trimis în România „Pasărea în văzduh” (1923). 

De la colecţionarul britanic David Grob au provenit cele mai multe fotografii realizate de Constantin Brâncuşi. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.