Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiştilor Interpreţi (CREDIDAM) răspunde acuzaţiilor aduse de Toma Cuzin, susţinând că actorul nu mai este membru al asociaţiei din septembrie 2015, fiind exclus din cauza comportamentul agresiv, injuriilor, ameninţărilor şi acuzaţiilor false la adresa asociaţiei. CREDIDAM spune că, deşi nu mai este membru, conform legii, actorul poate beneficia de remuneraţii în baza unei cereri de încasare pentru sursele de gestiune colectivă obligatorie, iar la ultimul virament, din vara acestui an, lui Cuzin Toma i s-a reţinut o cotă de administrare de 13,93%, şi nu de 40%, cum a afirmat acesta.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

CREDIDAM arată, într-un comunicat de presă, că Toma Cuzin nu mai este membru al asociaţiei din 22 septembrie 2015, prin decizia Consiliului Director, menţinută de către Tribunalul Bucureşti, iar excluderea actorului a fost determinată de "comportamentul agresiv fizic si verbal, injuriilor, ameninţărilor şi acuzaţiilor false aduse la adresa asociaţiei, angajaţilor asociaţiei şi membrilor Consiliului Director".

Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiştilor Interpreţi spune că, în conformitate cu prevederile Legii nr. 8/1996 privind drepturile de autor şi drepturile conexe, în calitate de nemembru, Toma Cuzin poate beneficia de remuneraţiile cuvenite în baza unei cereri de încasare pentru sursele de gestiune colectivă obligatorie, iar CREDIDAM nu poate să gestioneze drepturile din sursele de gestiune facultativă pentru actor, cum sunt, de exemplu, cele provenite din radiodifuzarea prestaţiilor artistice de către posturile tv şi comunicarea publică a filmelor (mai exact repertoriul lui Toma Cuzin). 

"Acest lucru este bine cunoscut şi de către domnul Toma Cuzin, drept dovadă fiind declaraţia dumnealui înregistrată la CREDIDAM cu nr. 26056 /14 noiembrie 2016, prin care îşi recunoaşte drepturile în calitate de nemembru. Modalitatea de colectare şi de repartizare a remuneraţiilor este publică şi se regăseşte la punctul 18 din statutul CREDIDAM, statut avizat de către Oficiul Român pentru Drepturile de Autor (ORDA) şi cenzurat de către instanţa de judecată", spun reprezentanţii CREDIDAM.

Aceştia explică modul de repartizare a sumelor şi susţin că atât informaţiile privind modalitatea de colectare şi repartizare, cât şi sursele din care au provenit banii încasaţi au fost comunicate lui Toma Cuzin în repetate rânduri, prin e-mail, dar şi verbal, la sediul CREDIDAM.

"Cota de administrare nu poate depasi 15% din sumele colectate anual, conform Art. 134 aliniatul 2, litera b, din legea nr. 8/1996. (...) La ultimul virament, din 4 iulie 2017, domnului Toma Cuzin i s-a reţinut o cotă de administrare de 13,93%, şi nu de 40% cum a afirmat acesta, ceea ce dovedeşte că afirmaţiile domniei sale sunt false", adaugă reprezentanţii CREDIDAM.

Actorul Cuzin Toma, cunoscut pentru rolurile din "Aferim!” şi "Las Fierbinţi”, spune că CREDIDAM nu are o formulă de calcul a veniturilor încasate, iar luni a transmis primul live pe Facebook din noul sediu al CREDIDAM.

„De două ore încerc să vorbesc cu domnul Gheorghiu şi de câte ori încerc să aflu formula de calcul după care se împart banii artiştilor, domnul Ştefan Gheorghiu cheamă Poliţia”, a spus Cuzin Toma.

Ştefan Gheorghiu, directorul CREDIDAM, nu a ieşit din biroul său şi nu a vrut să-i răspundă lui Cuzin Toma la întrebări. 

"De şase luni, aştept să-mi justifice nişte bani pe care mi-i fură. Poate ştie Poliţia formula de calcul”, continuă actorul. „Aveţi obligaţia să ne explicaţi. Nu vă e ruşine! Doamna contabil susţine că nu trebuie să ne explice nouă. Este incredibil aşa ceva, oameni buni!”, spune Cuzin Toma în videoclipul publicat luni pe pagina de Facebook, adăugând că are deja trei procese cu asociaţia şi ar putea să mai deschidă unul.

"Mi-aţi dat 4.000 de lei, dar nu mi-aţi arătat pe ce. Pe ce este dată suma asta? Pe ce proiect mi-aţi dat acei bani? Sunteţi contabil, dumneavoastră trebuie să ştiţi formula de calcul după care calculaţi acei bani. Ce lege îmi arătaţi? Ce înseamnă formulă de calcul?”, i-a repetat de mai multe ori întrebarea contabilei fără însă să primească un răspuns.

CREDIDAM este o asociaţie non-profit, înfiinţată în 1996. Scopul ei este de a colecta şi repartiza banii cuveniţi artiştilor interpreţi români şi străini, bani proveniţi din difuzarea înregistrărilor comerciale, între alţii, de posturile TV şi radio, operatorii de cablu, cinematografe, hoteluri, restaurante şi organizatori de evenimente.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.