Doi cosmonauţi de la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (SSI) au marcat, marţi, 50 de ani de la prima partidă de şah jucată din spaţiu, scrie The Moscow Times.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Echipaţi cu o tabletă de şah electronică, cosmonauţii Anatoli Ivanishin şi Ivan Vagner au jucat şah în imponderabilitate împotriva fostului copil minune Serghei Karjakin, în vârstă de 30 de ani. 

Partida a fost transmisă în direct şi s-a încheiat după 15 minute cu remiză. 

A fost organizată de agenţia Roskosmos şi de Federaţia Rusă de Şah pentru a celebra cea de-a 50-a aniversare a primei partide de şah dintre cosmonauţi aflaţi în spaţiu şi alţi colegi de pe Terra la 9 iunie 1970. 

"Este o mare onoare pentru noi să pierdem în faţa unui maestru", a spus Ivanishin, în timp ce Vagner a adăugat că astronauţii din SUA de pe SSI au urmărit partida şi au oferit ponturi. 

Karjakin, care a jucat de la Muzeul Spaţiului din Moscova, a spus că nu a dormit până la ora 4.00 dimineaţa înaintea partidă. 

"Au jucat bine", a spus el. "Pot spune că funcţiile creierului uman funcţionează bine în spaţiu şi s-a văzut asta astăzi". 

La vârsta de 12 ani şi şapte luni, Karjakin a devenit cel mai tânăr maestru de şah din lume. 

Ivanishin, Vagner şi astronautul american Chris Cassidy au sosit pe SSI în aprilie. 

La 31 mai, cosmonauţilor ruşi li s-au alăturat americanii Bob Behnken şi Doug Hurley în cadrul primului zbor cu echipaj uman efectuat de compania privată SpaceX către SSI. 

SpaceX a făcut istorie devenind prima companie comercială din lume care a trimis echipaj uman spre SSI. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.